De mooiste hotelforten van India

In de Indiase deelstaat Rajasthan struikel je bij wijze van spreken over de meest waanzinnige forten. Overblijfselen uit een roemruchte periode, waarin stevige forten werden gebouwd om de steden te verdedigen. Niet alleen werd bij de bouw nagedacht over de strategische ligging en de dikte van de muren, vaak is ook aan het interieur bijzonder veel aandacht besteed. Sommige komen regelrecht uit de sprookjes van 1001 nacht.

 

En wat is er nou mooier dan om je tijdens een rondreis door Rajasthan in deze sferen onder te dompelen? Nog leuker dan een paar van die magistrale forten te bezoeken, is het natuurlijk om er in eentje (of meerdere!) te overnachten. Sommigen zijn namelijk (deels) omgebouwd tot hotel!

We zetten een aantal prachtige hotelforten en accommodaties binnen forten voor je op een rijtje:

Neemrana Fort, Neemrana

Een paar uurtjes ten westen van Delhi vind je dit indrukwekkende fort, dat tot in de miniemste puntjes is opgeknapt en tegenwoordig dienst doet als een luxe hotel. Het is een wirwar van verdiepingen, smalle doorgangetjes en patio’s. De kamers zijn heel sfeervol en ruim. Delhiiten pakken maar wat graag de auto om hier ’s avonds te komen dineren: het restaurant is uitmuntend!

Tip: dit hotel hebben we opgenomen in de voorbeeldreizen Gouden Driehoek Luxe en Gouden Driehoek Heritage, maar kan ook in vrijwel elk ander programma in India worden ingepast.

Fort Khejarla, Khejarla

Dit 400 jaar oude fort ligt niet ver van Jodhpur. De hoge muren met kantelen, de imposante binnenplaatsen en veel van het meubilair is nog origineel en helemaal in stijl. Maar daarnaast is er ook tegemoet gekomen aan de wensen van de huidige reiziger: zo is er een prettig zwembad aanwezig.

Tip: tijdens onze unieke  individuele fietsreis in Rajasthan overnacht je in dit fort, en in nog veel meer sprookjesachtige forten en paleizen!

Bassi Fort, Bassi

Dit is een wat minder bekend fort, maar niet minder karakteristiek. Het relatief kleine fort ligt in het dorp Bassi, en het leuke is, dat je zó door de poort het dorp in loopt. Leuk om op die manier wat van het Rajasthaanse dorpsleven mee te krijgen, buiten de gebaande paden. De kamers zijn gigantisch groot en het meubilair bestaat stuk voor stuk uit museumstukken. De badkamers zijn (naar onze schatting) in de jaren zeventig/tachtig opgeknapt, naar de maatstaven van die tijd. Helaas vallen die dus een beetje uit de toon. Maar de prijs is er ook naar, dus voor een klein budget kun je toch in zo’ magistrale kamer slapen!

Padmini Haveli, in het Chittorgarh Fort, Chittor

Zoek je een kleinschalig boutique hotel, dan is de Padmini Haveli een goede keuze. Het ligt binnen de fortmuren van Chittor Fort, en dus kun je te voet naar de bezienswaardigheden. Hoewel het in een levendig gedeelte van de stad ligt, heerst er binnen een rustige sfeer. Het 140 jaar oude pand is gerestaureerd met behulp van een Zwitsers stel, en die Europese touch zie je wel terug. De kamers zijn niet heel groot (bij sommige kom je verrassend genoeg door de badkamer binnen!) en er is geen zwembad. Als je luxe zoekt, kun je dus beter verder kijken, maar zoek je een karakteristiek, charmant en zeer gastvrij verblijf in Chittor, dan heb je ‘m hier gevonden.

Hill Fort Kesroli, Kesroli/Alwar

Dit 14e eeuwse fort staat onder beheer van de Neemrana groep, dezelfde die het Neemrana fort bestiert. Het ligt direct aan het dorp en de omgeving is heel landelijk. Er zijn historische kamers in het oude gedeelte van het fort, met een gezellige binnentuin, en wat ruimere kamers in een nieuwer gebouwd gedeelte. Klim op de fortmuur en je kijkt mijlenver uit over het platteland. Op een iets lager plateau ligt het restaurant en een fors zwembad: een lekker plekje om een dagje uit te blazen tijdens een rondreis door Rajasthan!

Alila Fort, Bishangarh

Een indrukwekkende verschijning, dit Alila Fort, dat hoog bovenop een granieten rots ligt. Wauw, dat moet indruk hebben gemaakt op vijanden - en dat was ook precies de bedoeling van dit 'warrior fort'. Niet ver van Jaipur ligt dit pareltje, dat is omgetoverd tot een luxe hotel, met behoud van de duizelingwekkende architectuur. Vanuit de immense torens heb je een weids uitzicht over het landschap.

Hotel Killa Bhawan, in het fort van Jaisalmer

Hotel Killa Bhawan is één van de zeer weinige hotels die echt binnen de fortmuren van Jaisalmer liggen. Het fort van Jaisalmer, als een symbool van onoverwinnelijke macht uitrijzend boven de woestijn, is namelijk meer een gefortificeerde stad dan een paleisfort. Net zoals bijvoorbeeld Chittor, vind je binnen het fort talloze smalle weggetjes en woningen. En dus een enkel hotel, zoals het Killa Bhawan. Er zijn slechts 8 gastenkamers, en het heeft een erg romantische sfeer. Zoek je veel ruimte en voorzieningen zoals een zwembad, dan kun je beter buiten het fort verblijven. Maar zoek je historische charme, dan ben je aan het juiste adres.

Wil je een reis samenstellen waarbij je zoveel mogelijk in dit soort interessante Heritage-panden verblijft? We helpen je graag met het samenstellen van een programma op maat: voor elk budget is er wel een passende reis te bedenken.

 

 

 


‹ Terug naar alle blogitems