Meer over Tibet

Hier volgt achtergrondinformatie over Tibet

*Feitjes

-hoofdstad: voorheen Lhasa, thans Beijing

-inwonertal: ruim 2.7 miljoen

-oppervlakte: 1.246.000 km2

-taal: Tibetaans en Chinees

-regeringsvorm: Autonome regio van China

-tijdsverschil: in de zomer is het in Tibet 6 uur later, in de winter 7 uur

 

*Geschiedenis & Politiek

Tibet is thans een autonome regio binnen de staat China, wat wil zeggen dat het (op papier) een zekere mate van zelfbestuur heeft. De relatie tussen Tibet en China is al meer dan duizend jaar zeer veranderlijk. Er waren periodes dat China aardig wat invloed had in Tibet, maar er waren ook tijden dat Tibet zeer machtig was en controle had over grote delen van China. Na de stichting van de Republiek China, verklaarde Tibet zich in 1912 opnieuw onafhankelijk. De Tibetaanse regering beweert dat Tibet nooit echt onderdeel van China is geweest. Deze onafhankelijkheidsperiode duurde tot 1950-1951, toen een het Volksbevrijdingsleger Tibet binnenviel, en Tibet onderdeel van China werd. Sindsdien verblijft de Tibetaanse regering in ballingschap in India. Deze situatie duurt tot op de dag van vandaag voort. Sinds het begin van de Chinese bezetting zijn er meer dan 1 miljoen Tibetanen om het leven gekomen als gevolg van Chinees optreden. Ook probeert de regering in Beijing zoveel mogelijk 'Han-Chinezen' te laten verhuizen naar Tibet, zodat de Tibetanen een minderheid worden in hun eigen land. De Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, blijft pleiten voor een geweldloze manier om tot meer autonomie, het garanderen van de mensenrechten en behoud van cultuur en religie te komen. Bij tijd en wijle zijn er in Tibet toch opstanden geweest, die hardhandig werden neergeslagen door de Chinese overheid.

 

*Cultuur & religie

Veruit de meeste Tibetanen zijn Boeddhist. Het Boeddhisme ontstond ongeveer 500 jaar voor het begin van onze jaartelling in India en kwam via een omweg in de 7de eeuw naar Tibet. Het Tibetaans Boeddhisme is ontwikkelde zich tot een unieke stroming in het Boeddhisme, genaamd Vajrayana (wat 'het Diamanten-voertuig' betekent). Vanuit Tibet verspreidde deze vorm van Boeddhisme zich over de de Himalaya, en ook in Ladakh, Sikkim, Bhutan en het noorden van Nepal vind je thans het Tibetaans Boeddhisme. Kenmerkend voor het Tibetaans Boeddhisme is onder andere het geloof in tulku’s, vooraanstaande leraren die na hun wedergeboorte weer worden herkend, waarvan de Dalai Lama de bekendste is.

Naast het Boeddhisme kent de Bön-religie, die veel ouder is dan het Tibetaans Boeddhisme en sjamanistische elementen kent, ook veel aanhangers in Tibet (geschat op 10% van de bevolking).

 

*Klimaat & reisperiode. 

Wil je weten welke reisperiode geschikt is, en welke weersomstandigheden je in welke periode kunt verwachten? Lees dan dit blog.

 

*Geografie & landschap

Tibet is één van de hoogst gelegen landen ter wereld. Tibet is gelegen achter de Himalaya, de zogenaamde Trans-Himalaya, en maakt deel uit van een veel ouder gebergte dan de relatief jonge Himalaya (een 'alpien' gebergte van 'slechts' 30-60 miljoen jaar oud). Bij de botsing tussen India en de zuidkust van Azië is Tibet omhoog getild en op de kreukelzone is de Himalaya ontstaan. De rivierdalen in Tibet liggen vaak al ver boven de 3000 meter, met omliggende heuvels tot 5500 meter. De temperaturen op het 'Tibetaanse plateau' komen daardoor alleen in de zomer echt ver boven nul uit, maar in de winter is het bizar koud. Echt hoge bergen vind je vooral op de grens met Nepal, een natuurlijke grens met een aantal achtduizenders precies op de grens waarvan de Mount Everest de bekendste is. Deze hoge natuurlijke barrière houdt de meeste regenwolken uit het zuiden (die tijdens de moessontijd richting de Himalaya drijven) tegen. Dit verklaart het droge woestijnachtige bergklimaat in Tibet.

Deze hoogte en de droogte hebben onwereldse landschappen tot gevolg. Het noordelijk deel van Tibet bestaat met name uit uitgestrekte graslanden met heldere rivieren en bergmeren. Bomen groeien hier nauwelijks. In het oosten (waar je iets lager komt richting China) tref je wel dichte bossen aan, en in het zuiden op de grens met Nepal, Bhutan en India tref je hoge Himalayapieken aan. In de winter wordt het er bar en bar koud; leven in een hooggebergteklimaat als deze vereist vindingrijkheid en aanpassingsvermogen van mens en dier.


‹ Terug naar alle blogitems