Wat is de beste reisperiode voor Tibet?

In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de zomermaanden de beste reistijd zijn voor een reis naar Tibet, laten we zeggen van april tot en met oktober.  Hieronder zullen we het per periode uiteen zetten:

April: Het is in april aardig fris, waarbij je moet denken aan een dagtemperatuur van 15 graden in Lhasa, en ’s nachts een stuk kouder. Voordeel is wel dat het minder regent dan in de zomermaanden, en rustiger is.

Mei & juni: samen met september en oktober de fijnste reismaanden; er is dan een prettige temperatuur, tussen de 15-20 graden overdag. Er is weinig kans op regen en dus veel kans op heldere luchten en die prachtige vergezichten waar het allemaal om te doen is. Let op: rond de 1e mei hebben de Chinezen vakantie. Dan wordt het erg druk en is alles duurder.

Juli & augustus: dit zijn de warmste maanden, maar ook de natste. In Lhasa zal het overdag rond de 22 graden zijn, maar het kan zelfs wel de 30 graden halen. ’s Nachts koelt het evengoed af tot een graad of tien. In deze maanden is er een grotere kans op regen en bewolkt weer, maar nog steeds valt er zeer weinig neerslag in de zomer. 

September & oktober: samen met mei en juni de fijnste reismaanden; er is dan een prettige temperatuur, tussen de 15-20 graden overdag. Er is weinig kans op regen en dus veel kans op heldere luchten. Let op: rond de 1e oktober hebben de Chinezen vakantie. Dan wordt het erg druk en is alles duurder.

November: In november begint het al kouder te worden. Je kunt dagtemperaturen van rond de 11 graden verwachten in Lhasa. Voordeel is wel dat het minder regent dan in de zomermaanden, en rustiger is.

December t/m maart: De wintermaanden zijn ijzig koud in Tibet. In Lhasa zal de temperatuur doorgaans overdag niet boven de 9 graden komen, en in hartje winter vriest het zelfs overdag. ’s Nachts daalt het kwik sowieso tot diep onder het vriespunt. Voor wie de kou kan trotseren en graag in alle rust het land wil verkennen, is dit een goede periode. De kans op regen is miniem, dus het is mooi helder, maar sneeuwval kan wegen en passen blokkeren.

Let op: in maart worden er meestal géén permits afgegeven voor Tibet, vanwege een aantal politiek gevoelige data (bv de herdenking van de Tibetaanse opstand). Omdat de Chinese regering in deze maand bang is voor onlusten laten ze geen toeristen toe.

Heb je aan de hand hiervan kunnen bepalen wat voor jouw reis de beste reistijd is? Of heb je meer advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op; we helpen je graag verder.

Inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje bij onze voorbeeldreizen naar Tibet.


‹ Terug naar alle blogitems