Meer over Sri Lanka

Hier volgt achtergrondinformatie over Sri Lanka

*Feitjes

-hoofdstad: Colombo, Sri Jayewardenapura Kotte 

-inwonertal: 22 miljoen

-oppervlakte: 65.610 km2

-taal: Engels, Sinhalees en Tamil

-regeringsvorm: constitutionele democratie

-tijdsverschil: 3,5 uur later in de zomer en 4,5 uur later in de winter

 

*Geschiedenis & Politiek

Sri Lanka is een eilandstaat in de Indische Oceaan. Voorheen was de naam Ceylon. Door de gunstige ligging op zeevaardersroutes speelde het een belangrijke rol in de specerijenhandel. Nog altijd bestaat een groot deel van de export uit thee, koffie en kaneel. Toerisme is ook een belangrijke inkomstenbron, want vanwege de landschappelijke schoonheid weten vele toeristen het eiland te waarderen. Ceylon werd tweeduizend jaar bestuurd door lokale koninkrijkjes, tot vanaf de 16e eeuw achtereenvolgens de Portugezen, de Hollanders en de Britten de macht overnamen. In 1948 werd het onafhankelijk van de Britten. Tussen 1983 en 2009 woedde er een burgeroorlog tussen de Sinhalese meerderheid en de Tamil minderheid. Zij werden Tamiltijgers genoemd en streden voor een onafhankelijke staat. Tienduizenden mensen kwamen erbij om. Met name in het noorden van het land zijn de sporen van deze burgeroorlog nog altijd zichtbaar. 

 

*Cultuur & religie

Boeddhisme is met 89% veruit de grootste religie in Sri Lanka, maar daarnaast komen Hindoeïsme, Christendom en Islam ook voor. De meerderheid van de bevolking is Sinhalees. Tamils vormen de grootste etnische minderheid. Zij wonen vooral in het noorden en oosten en zijn Hindoeïstisch, in tegenstelling tot de Sinhalezen, die Boeddhistisch zijn. Daarnaast zijn er kleinere etnische groepen zoals de Moren, Maleisiërs en de Burghers (nakomelingen van de Nederlandse, Britse en Portugese kolonisten)

 

*Klimaat & reisperiode. 

Wil je weten welke reisperiode geschikt is, en welke weersomstandigheden je in welke periode kunt verwachten? Lees dan dit blog.

 

*Geografie & landschap

Sri Lanka is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland en ligt 650 kilometer ten noorden van de evenaar. Op dit oppervlak tref je diverse landschappen. Het noordelijk deel van Sri Lanka is een laagvlakte, die vrij dor is. Meer zuidwaarts tref je in een vrij vlak, maar groener landschap, enorme granietrotsen, die uit het niets lijken te verrijzen. Het centrale binnenland is heuvelachtig en vruchtbaar. In dit deel zie je grote thee- en specerijenplantages. Het westen is het groenst en toch tref je juist ook hier het meeste verstedelijkte gebied. Het zuidoosten wordt gekenmerkt door een dun bevolkt savannelandschap. 

Naast het hoofdeiland is er een twintigtal kleine eilandjes, waaronder de zogenaamde Adam’s Bridge. Dit is een verzameling zandbanken, koraalriffen en eilandjes dat zich van Mannar (het uiterste puntje van Sri Lanka) uitstrekt tot India.


‹ Terug naar alle blogitems