Wat is de beste reisperiode voor Sri Lanka?

Vraag je je af wat de beste reistijd is voor Sri Lanka? Je hebt geluk, want Sri Lanka is een bestemming die het hele jaar goed te bereizen is. In elk seizoen kun je wel ergens terecht. Andersom gezegd, zijn er wel gebieden die in sommige periodes beter gemeden kunnen worden. Hieronder zetten we dat uiteen.

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat, waarbij de temperatuur het gehele jaar vrijwel gelijk is. Voor de kustgebieden kun je het hele jaar rekenen op 27-30 graden, en in het centrale heuvelland is het koeler. Het droge noorden kan geregeld meer dan 40 graden aantikken.

Aangezien de temperatuur vrijwel gelijk is gedurende het hele jaar, hoef je daar dus nauwelijks rekening mee te houden. Wat wel een factor van belang is, is de regenval. Sri Lanka kent twee moessonperiodes, de Maha en de Yala, die een ander deel van het land aandoen. Is het nat in het zuiden, dan kun je naar het oosten en andersom. In de moessonperiodes valt er regelmatig regen in korte hevige buien. Daarna is het vaak weer stralend weer.

 

Kort samengevat ziet het jaar er als volgt uit:

 

Oktober t/m Januari

De Maha moesson is actief in het oosten, noorden en de Culturele Driehoek. Dat betekent dat je wat regen kunt verwachten in de Culturele Driehoek, maar deze is nog goed te bereizen. Het oosten kun je voor een strandverblijf beter overslaan, omdat het dan nat is en veel hotels sluiten. In deze periode is het aan de zuidkust echter stralend weer, dus voor je strandverblijf kies je een strandje in het zuiden.

 

Februari t/m April

Dit is een overgangsfase tussen de beide seizoen. Als je een maand zoekt waarin het gehele land goed te bereizen is, dan is april een goede keuze. Maar hier geldt wel; het kan zijn dat de Yala vroeg inzet en je dus al regen in het zuiden hebt.

 

Mei t/m Augustus

In deze periode is de Yala moesson actief in het zuiden, het westen en het centrale heuvelland. In het noorden en het oosten is het perfect weer. Reken dus tijdens je rondreis in de heuvels en het zuiden op af en toe een tropische bui, en kies voor je strandverblijf een strandje aan de oostkust. Een verblijf in het zuiden om bijvoorbeeld Galle te zien is evengoed goed mogelijk. De regenval is vaak niet eens heel heftig, maar het kan waaien en de zee is te onstuimig om te zwemmen. 

 

September

Is de overgangsmaand tussen Yala en Maha. Als je geluk hebt, is het over het gehele land droog. Net als april is het dus een goede reismaand, maar ook hier geldt: de Yala kan langer aanhouden of de Maha kan vroeger beginnen: garanties zijn er nooit. Letwel: Nationaal Park Yala is doorgaans in september gesloten.

 

Heb je een keuze voor een periode gemaakt? Bij onze voorbeeldreizen die specifiek geschikt zijn voor de zomermaanden of voor de wintermaanden, hebben we dat erbij aangegeven. Maar zie je bijvoorbeeld een zomerreis die je aanspreekt terwijl je in de winter wilt reizen? Dan kunnen we de route voor je aanpassen, zodat deze voor de winter geschikt wordt. 


‹ Terug naar alle blogitems