Meer over Bhutan

Hier volgt achtergrondinformatie over Bhutan

*Feitjes

-hoofdstad: Thimphu

-inwonertal: ruim 750.000

-oppervlakte: 38.394 km2

-taal: Dzongkha

-regeringsvorm: Constitutionele monarchie met een parlementair systeem (democratie)

-tijdsverschil: In Bhutan is het 4 uur later in de zomer en 5 uur later in de winter.

 

*Geschiedenis & Politiek

Laten we beginnen met de Guru Rimpoche, ook wel Padmsambhava ('uit lotus geboren'), een heilige die alom wordt vereerd in Bhutan. In 746 bracht hij het Boeddhisme van Tibet naar Bhutan. Op politiek vlak was het de Shabdrung die verandering teweeg bracht in Bhutan. Ook hij kwam vanuit Tibet in een tijd dat wat nu Bhutan is, was onderverdeeld onder vele lokale leiders, allemaal met hun eigen territorium en regels, en elkaar onderling vaak betwistend. De Shabdrung wist hen te verenigen en hij is ook degene die vele van de huidige dzongs (kloosterforten) liet bouwen. 

De eerste koning van het land was Ugyen Wangchuck. Hij werd in 1907 unaniem gekozen tot leider van het land, en kreeg daarmee de titel Druk Gyalpo, ofwel Drakenkoning. Het koningschap zou hierna erfelijk zijn. Het koningshuis is immens populair: in elk huis en in elk bedrijf hangen aan de muur foto's van de huidige vijfde koning, de voormalige koningen en de toekomstige koning. De vierde koning besloot dat vanaf 2008 het parlement door het volk gekozen zou worden. Hij damde daarmee zijn eigen macht in.

 

*Cultuur & religie

In Bhutan is Boeddhisme veruit de belangrijkste godsdienst. De staatsgodsdienst is het Vajrayana-Boeddhisme (tantrisch Boeddhisme), en daarnaast wordt de Mahayana-vorm van Boeddhisme aangehangen. Ongeveer 33% van de Bhutanese bevolking is Hindoe. Tot de jaren 50 was Bhutan bijna volkomen geïsoleerd. Sindsdien worden mondjesmaat invloeden van buitenaf toegelaten. De sociale structuur en culturele identiteit is daardoor nog bijzonder traditioneel. Veel Bhutanezen hechten er veel waarde aan om vast te houden aan deze tradities, hoewel met name jongeren ook wel interesse hebben in veranderingen. Door het hele land zie je mensen in traditionele klederdracht. Daarnaast zie je zeker ook wel jongeren in spijkerbroek, maar als zij naar een overheidsinstantie moeten, zullen ze zichzelf toch in hun gho (voor mannen) of khira (voor vrouwen) moeten hijsen. Regels zijn regels. In het zuiden van het land zie je een grotere invloed van Hindoeïsme. Hier hebben veel mensen bijvoorbeeld een achternaam (familienaam), terwijl de mensen in het noorden alleen twee voornamen hebben die een paar weken na de geboorte door monniken worden gekozen. De Bhutanese houding ten opzichte van huwelijk en scheiding zijn behoorlijk relaxed te noemen, zeker vergeleken met omliggende landen. Vrouwen in Bhutan kennen vergeleken met omliggende landen een grotere mate van vrijheid en gelijkheid.

 

*Klimaat & reisperiode. 

Wil je weten welke reisperiode geschikt is, en welke weersomstandigheden je in welke periode kunt verwachten? Lees dan dit blog. 

 

*Geografie & landschap

Bhutan kent op een oppervlakte zo groot als Zwitserland een enorm hoogteverschil. In het noorden liggen besneeuwde pieken van meer dan 7000 meter, in het zuiden is het tropisch. Het spreekt voor zich dat je een enorme biodiversiteit aantreft in een land met zoveel verschillende klimaatzones. Bhutan heeft de hoogste niet-beklommen berg op aarde. De Gangkar Puensum (7570m) mag niet beklommen worden om de goden die er huizen niet te verstoren (in feite geldt voor elke berg in Bhutan dat beklimmingen er uit religieuze overwegingen verboden zijn).

Het land kent verschillende prachtige valleien, die hemelsbreed weliswaar soms maar een paar kilometers uiteen liggen, maar toch lastig te bereiken zijn. Bhutan is voor een groot deel bebost, en heeft zelfs bij wet vastgelegd dat dat ook zo moet blijven. Het staat te boek als het enige land ter wereld dat meer CO2 opneemt dan dat het uitstoot, en is daarmee 'carbon-negative'.


‹ Terug naar alle blogitems