Wat is de beste reisperiode voor Bhutan?

Het voorjaar en het najaar zijn de beste reisperiodes voor een reis naar Bhutan. Maar welke periode voor jou het meest geschikt is, hangt ook van wat je wilt doen: een rondreis of een trekking? Hieronder zullen we dit uiteen zetten. Het klimaat van Bhutan lijkt strek op dat van Nepal, met als grootste verschil dat Bhutan geen laagland kent zoals in Nepal de Terrai. Maar ook in Bhutan zijn de verschillen in hoogte tussen het laagste en het hoogste punt groot. De meeste steden (of beter gezegd stadjes) en dorpen in Bhutan bevinden zich op een hoogte tussen 2000 en 2500 m. In het noorden vind je bergen tot 7500 m, waar een heel ander klimaat heerst. Kort samengevat ziet het jaar er als volgt uit:

Januari/februari: Op grote hoogte kan het flink koud zijn, dus voor trekking is deze periode niet geschikt. Voor rondreizen waarbij je in hotels slaapt is deze periode wel geschikt. ’s Ochtends en ’s avonds zal het wel fris kunnen zijn, maar overdag is het vaak prima toeven in de buitenlucht.

Maart/april/mei: Deze voorjaarsmaanden zijn zeer geschikt om te reizen. In het algemeen kun je stellen dat de kansen in oktober/november op heldere luchten iets hoger zijn, maar in het voorjaar bloeien ook hier de rhododendrons. Ook is het in het voorjaar iets rustiger qua bezoekersaantallen dan in het najaar.

Juni/juli/augustus: Eind mei wordt het vaak al bewolkter, maar in juni wordt het echt moessontijd. Het is vaak bewolkt, dus panoramische vergezichten kun je doorgaans wel vergeten. Wandelpaden worden blubberig, dus trekking zijn vaak lastiger en vaak zelfs onmogelijk. Een ander nadeel is dat je op de wandelpaden veel bloedzuigers tegenkomt in deze maanden. Ook de autowegen kunnen te lijden hebben onder de regenval en aardverschuivingen. In deze periode kun je dus beter geen trekking of (in sommige gebieden) lange autoritten ondernemen.

September: Is een overgangsmaand. Als je geluk hebt, is het al droog en af en toe helder weer, en kun je goed rondreizen of wandelen. Als je pech hebt, houdt de moesson nog aan. 

Oktober/november: Prima maanden voor zowel trekkings als rondreizen. De kansen op droog en helder weer zijn hoog. Dit zijn de populairste reismaanden en dientengevolge ook drukker qua bezoekersaantallen, met name oktober. November heeft vaak nog stabieler weer dan oktober, maar is wel ook al iets kouder (vooral op hoogte).

December: De luchten zijn vaak wekenlang aan een stuk door strakblauw. Op hoogte is het steenkoud, en als er een keer sneeuw valt blijft deze vanwege de lage temperaturen vaak liggen tot in de lente. Voor rondreizen is ook deze maand prima geschikt.

Heb je een keus kunnen maken voor welke periode voor jouw reistype het meest geschikt is? Neem dan een kijkje bij onze voorbeeldreizen. Meer advies nodig? Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.


‹ Terug naar alle blogitems