In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de wintermaanden de beste reistijd vormen voor een reis naar India, laten we zeggen van september tot en met maart. Het is dan droog, de luchten zijn helder en het is niet te warm. Denk hierbij aan dagtemperaturen van 20-30 graden. Hou er wel rekening mee dat het in sommige gebieden ’s nachts aardig kan afkoelen. In Delhi en Agra kan het bijvoorbeeld in januari ’s nachts afkoelen tot een graad of 7. In Zuid India geldt een tropisch klimaat, waardoor de temperaturen in zomer en winter elkaar nauwelijks ontlopen.
Nog een kleine kanttekening bij het reizen in november: Erg fris is de lucht in Delhi vanwege alle verkeer nooit te noemen, maar in november neemt de luchtkwaliteit de laatste jaren ernstige vormen aan. Deze extra slechte luchtkwaliteit in deze periode heeft te maken met het jaarlijks afbranden van de velden op het platteland (en vuurwerk tijdens de viering van Diwali helpt ook niet mee).
De maanden mei en juni zijn bijzonder warm tot ronduit heet. De 40 graden wordt regelmatig bereikt, en in de woestijn wordt de 50 graden zelfs wel aangetikt. Een voordeel aan reizen in deze periode is dat het minder druk is, en dat het de beste periode is voor het spotten van wildlife. De dieren worden door de hitte loom, en zijn makkelijker te zien. In de natuurparken droogt het water op, dus de dieren komen naar de weinige waterplassen die er nog zijn om te drinken. Installeer je bij water, en dikke kans dat je wat ziet!
In juli en augustus barst in grote delen van het land de moesson los. Indiërs kijken er al weken naar uit, want eindelijk is de verzengde hitte ten einde en alle stof wordt weggespoeld. Nederlanders hebben het niet zo op regen, wat voor veel Indiërs totaal onbegrijpelijk is. Reizen in de moessontijd is prima mogelijk, maar je moet wel rekening houden met een (korte, hevige) tropische bui, meestal aan het einde van de dag.
Daarbij een paar kanttekeningen: er zijn gebieden waar de wegen worden aangetast door de regenval, en het reizen dus te lastig wordt. We denken hierbij bijvoorbeeld aan Himachal Pradesh en Sikkim. Ook zijn er gebieden, met name badplaatsen, waar veel restaurants en hotels in de moessonmaanden sluiten en het daardoor wat treurig aandoet, zoals Goa. Kerala kende de laatste jaren hevige regenval en zelfs overstromingen in de zomermaanden. Reizen naar Kerala zouden we daarom dus afraden in juli en augustus.
Uitzondering hierop is het hoge noorden, de Himalaya. Voor Ladakh ligt de beste reisperiode van juni tot en met september. Buiten deze maanden wordt het erg koud en is het gebied overland niet bereikbaar; de passen sneeuwen dicht. In Sikkim wordt het in de winter weliswaar frisjes, maar als je de kou kunt trotseren, word je wel beloond met heldere luchten! Het voor- en najaar gelden voor Sikkim als de beste reistijd. In de zomer neemt de conditie van de wegen af vanwege de regenval, en in de winter door de sneeuwval. Bovendien wordt het dan behoorlijk koud.
Heb je aan de hand hiervan kunnen bepalen wat voor jouw reis de beste reistijd is? Of heb je meer advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op; we helpen je graag verder.
Inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje bij onze voorbeeldreizen.