Overweeg je om met je gezin op verkenning te gaan in India? In dit blog krijg je antwoorden op allerlei praktische vragen die je mogelijk hebt.
De gouden regel
Deze luidt: hou het rustig en beperkt. India is gigantisch groot, de afstanden zijn enorm. Het is onmogelijk om alle highlights in een reis van drie weken te proppen op een manier dat het ook nog gezellig blijft voor alle gezinsleden. Maak dus keuzes, schrap. Schrijf een paar dingen op die echte musts zijn, maak een shortlist met het gezin. Wij kunnen dan een reis samenstellen met die elementen, zonder het al te druk te maken.
Hou er rekening mee dat de kinderen iedere drie seconden iets zien dat ze nog nooit gezien hebben. Ze hebben ook tijd nodig om al die indrukken te verwerken. Neem dus vooral af en toe een rustdag, of bijvoorbeeld een vrije middag na een ochtend-activiteit, om de batterij weer op te laden. Even lekker niets, aan de rand van een zwembad. Stiekem voor de ouders ook wel eens fijn!
meehelpen met rollen van chapati's in de keuken van de tempel
Onderweg
Bij onze reizen verplaats je je altijd met een privé auto/busje met eigen chauffeur. De chauffeur is geen gids, maar spreekt wel voldoende Engels om afspraken mee te maken. Als je in een plaats een excursie maakt, heb je daar een andere lokale, Engels sprekende gids. Dat is in elke plaats een andere. De chauffeur is dus meer de constante factor tijdens de reis, hij blijft de gehele reis bij jullie, tenzij je bijvoorbeeld aan het einde van de reis een aantal dagen aan zee verblijft; dan neem je al eerder afscheid. Heb je tussentijds een binnenlandse vlucht, dan heb je in het volgende gebied een andere chauffeur. De chauffeur brengt je de afgesproken route, maar wil je er later op de dag nog op uit, of naar een restaurantje gebracht worden, dan kun je dat altijd met hem bespreken.
Hou er rekening mee dat je per auto gemiddeld 50 kilometer per uur aflegt. Vrijwel nergens in India kun je meer kilometers per uur afleggen. De wegen zijn over het algemeen niet per se erg slecht, maar wel druk. Een afstand van 250 kilometer doe je, inclusief lunchpauze, dus het grootste deel van de dag over. We proberen daarom in de reizen altijd de reisafstanden te beperken, maar evengoed is het slim om te zorgen dat je dingen mee hebt zodat de kinderen zich onderweg kunnen vermaken. Boeken, spelletjes, muziek.. of wat je maar kunt bedenken.
onderweg in een riksja
Flexibiliteit
Omdat je je chauffeur natuurlijk leert kennen, en hij jullie, is het makkelijk om met hem te bespreken om af en toe een extra pauze in te lassen als je dat nodig lijkt. Eventjes de benen strekken is soms hard nodig. Zij kennen ook onderweg goede plekken om te lunchen, waar het eten goed en hygiënisch is.
Heb je tijdens de reis vragen of wil je kleine aanpassingen aan het programma maken, dan kun je die met de chauffeur en/of onze lokale vertegenwoordiging bespreken. Natuurlijk staan wij ook 24/7 paraat om je te assisteren, indien nodig.
Wat schaft de pot?
Indiaas eten is erg kruidig, maar niet per se erg pittig. Natuurlijk helpt het erg als je kroost van curries, groentes en kruiden houden, maar ook als dat niet het geval is, kunnen ze vast wel iets van hun gading vinden. Bestel bijvoorbeeld eens een thali, dan krijg je (zoals bijvoorbeeld bij de Indonesische rijsttafel) heel veel kleine gerechtjes, zodat je kunt zien wat bij je past. Op veel plekken kun je ook gerechten als gebakken noedels (chow mein) of kruidige rijst (Biryani) krijgen. Dat zijn wat meer toegankelijke gerechten die kinderen vaak waarderen.
een eenvoudige thali
Over het algemeen is het merendeel van de restaurants en gerechten vegetarisch, maar snakken de kinderen naar vlees, dan kun je dat ook wel vinden. In de grotere steden is er daarnaast oneindig keuze aan hamburgertenten, grillrooms en dergelijke, als je wat afwisseling zoekt.
Serveert een hotel een ontbijtbuffet, dan staan er naast Indiase ontbijtgerechten ook vrijwel altijd westerse ontbijtgerechten op het buffet zoals brood, eieren en muesli.
Heb je geen zin om tussen de middag ook nog eens uitgebreid te lunchen? Geen punt, Indiërs zijn de meesters van de afternoon snacks. Op de gekste plekken vind je kraampjes of winkeltjes met gefrituurde snacks zoals samosa’s.
Tip van kleine Bas: India's magic masala chips!
Hotels
Omdat India heel divers is, is het hotelaanbod dat ook. Op sommige plekken zijn er familiekamers, familiesuites en/of kamers met een tussendeur. Tijdens de meeste van onze reizen kom je op plekken waar ook hotels met zwembad zijn. Bij het samenstellen van een route en de keuze voor hotels tijdens je reis, kunnen we daar rekening mee houden.
De hamvraag: is er Wi-Fi?
En dan, van essentieel belang in een puberleven: Wi-Fi! Wees gerust, je kunt erop rekenen dat er in elk hotel in India tegenwoordig gratis Wi-Fi is. Doorgaans hangt het wachtwoord in de receptie of krijg je ‘m op een briefje. Bij sommige luxe hotels heeft men meer ingewikkelde constructies. Hou er wel rekening mee dat de Wi-Fi bij de middenklasse hotels niet altijd zo sterk is dat deze de kamers haalt, en geregeld een tijdje kan uitvallen. Je maakt meer kans bij de receptie en het restaurant. Bereid de jong-volwassenen er ook maar vast op voor dat de snelheid ook niet zo is als thuis, dan kan het altijd meevallen. Grotere bestanden up- of downloaden kan veel geduld vergen. In een groot deel van India experimenteren we met het meegeven van een mobiele hotspot, zodat je ook onderweg internet hebt.
Mocht je dringend een bericht moeten bekijken of sturen, dan is er altijd wel iemand bereid om even een hotspot met je te delen.
Tips voor reizen met kleine kinderen
Reis je met kleine kinderen, dan kun je overal rekenen op vertederde en nieuwsgierige blikken. De locals zijn dol op de kleintjes. Hou er rekening mee dat mensen, met name in de niet-verstedelijkte gebieden, soms zullen vragen of ze met de kinderen op de foto mogen. Bereid de kinderen dus een beetje voor op al die aandacht.
aan aandacht geen gebrek!
Kinderbedjes of ledikantjes zijn niet overal voorhanden. Is het voor jouw gezin een must, dan kunnen we daar in de hotelkeuze rekening mee houden. Voor hele kleintjes is het handig om zelf een reistentje of reisbedje mee te nemen. Zo slaapt de kleine altijd in een vertrouwd bedje.
Een wandelwagen/buggy heb je niet zoveel aan in India; de wegen zijn behoorlijk hobbelig. Trottoirs heb je eigenlijk alleen in de grotere plaatsen, en dan altijd hobbelig en onderbroken. Een draagzak/draagdoek/rugzak komt beter van pas.
Denk aan lichtgewicht buitenspeelgoed zoals ballonnen of vliegers. Deze doen het altijd goed op reis; het breekt gelijk het ijs met lokale kinderen als er samen gespeeld kan worden. Eenvoudige activiteiten, zoals vliegeren met buurtkinderen op een dakterras of helpen met het rollen van chapati’s in de keuken van een Sikh-tempel zijn al hele leuke activiteiten met kleine kinderen. Zo simpel, en toch zo leuk!
Tips voor reizen met tieners
Met tieners is het altijd de kunst om een balans te vinden tussen ze bezig houden en down-time. Het is voor iedereen wel zo prettig om de reisafstanden niet te lang te maken en af en toe een vrije middag te houden, zodat ze kunnen hangen bij een zwembad en hun socials kunnen bijwerken. Dat nemen ze je vast in dank af.
Het kan leuk zijn om samen iets actiefs te ondernemen, zoals een fietstochtje. Zo ben je een beetje bezig, terwijl je de omgeving en de cultuur leert kennen. Ook kan het slim zijn om niet de hele dag vol te plannen met het bezichtigen van beroemde bouwwerken, maar ook de tijd te nemen om lekker te struinen over een bazaartje en natuurlijk die hongerige magen gevuld houden onderweg! Reis je in een warme periode, dan kan het een prettige break zijn om even de airco van een bioscoop in te duiken. Kies voor de laatste Bollywood-blockbuster, bij voorkeur met zang en dans. Voor een paar rupees heb je al een kaartje en kun je even ontspannen in de koelte. Check wel even de speelduur; voor de klassieke Bollywood-films is 3 uur niets!
Bangles scoren in de bazaarwijk Chandni Chowk
Wat is de beste reisperiode voor India?
Zoals al gezegd, India is enorm groot, eigenlijk een continent op zich. Logischerwijs zijn er verschillende klimaatzones. Het is daarom onmogelijk om te zeggen welke periode het beste is. Laten we daarom focussen op de grove gebieden en de schoolvakanties:
*Reizen naar India in de Kerstvakantie
Wil je in de kerstvakantie op reis, dan kun je het beste kiezen voor het centrale deel van India (onder andere de Gouden Driehoek) en Zuid-India. Het is dan droog, de luchten zijn helder en het is niet te warm.
Denk hierbij aan dagtemperaturen van 20-30 graden. Hou er wel rekening mee dat het in sommige gebieden ’s nachts aardig kan afkoelen. In Delhi en Agra kan het bijvoorbeeld in januari ’s nachts afkoelen tot een graad of 7. In Zuid India geldt een tropisch klimaat, waardoor de temperaturen in zomer en winter elkaar nauwelijks ontlopen.
Hetzelfde geldt voor de februarivakantie/carnavalsvakantie.
fietsen in Jaipur, Rajasthan
*Reizen naar India in de Meivakantie
In de meivakantie is het bloedjeheet in het centrale deel van India. De hitte bouwt op totdat de moesson losbarst in juni/juli. Mei is hier de heetste maand van het jaar, en niet prettig om rond te reizen.
In deze periode kun je het beste reizen naar de noordelijke deelstaat Sikkim, een dunbevolkte Boeddhistische regio, ingeklemd tussen Nepal en Bhutan. Hiervoor is het voor- en najaar juist uitermate geschikt.
Lokaal gokspel in Pelling, Sikkim
*Reizen naar India in de Zomervakantie
In juli en augustus barst in grote delen van het land de moesson los. Indiërs kijken er al weken naar uit, want eindelijk is de verzengde hitte ten einde en alle stof wordt weggespoeld. Nederlanders hebben het niet zo op regen, wat voor veel Indiërs totaal onbegrijpelijk is. Reizen in de moessontijd is prima mogelijk, maar je moet wel rekening houden met een (korte, hevige) tropische bui, meestal aan het einde van de dag.
Daarbij een paar kanttekeningen: er zijn gebieden waar de wegen worden aangetast door de regenval, en het reizen dus te lastig wordt. We denken hierbij bijvoorbeeld aan Himachal Pradesh en Sikkim. Ook zijn er gebieden, met name badplaatsen, waar veel restaurants en hotels in de moessonmaanden sluiten en het daardoor wat treurig aandoet, zoals Goa. Kerala kende de laatste jaren hevige regenval en zelfs overstromingen in de zomermaanden. Reizen naar Kerala zouden we daarom dus afraden in juli en augustus.
Maar wat kan dan wél? Ladakh en Kashmir! Voor deze noordelijke gebieden ligt de beste reisperiode van juni tot en met september. Buiten deze maanden wordt het erg koud en is het gebied over land niet bereikbaar; de passen sneeuwen dicht. Dit is eigenlijk het enige gebied in India waarvan je volmondig kunt zeggen dat onze zomermaanden juist de allerbeste reisperiode vormen.
Een rondreis door Rajasthan is ook in de zomermaanden goed mogelijk. Van regen hoef je hier niet zozeer te vrezen; het gebied is behoorlijk woestijnachtig en grote delen zijn kurkdroog. Als je van plan bent om hier te gaan wandelen of fietsen in de zomer, hou dan wel rekening met de intensiteit van de zon en de hitte. Temperaturen rond de 40 graden zijn niet ongewoon in sommige steden in onze zomermaanden. Ga daarom vroeg op pad, plan een siësta tussen de middag, zorg voor veel water, zorg voor een petje en blijf zoveel mogelijk uit de zon. Eigenlijk geldt dat ook voor een rondreis zonder wandelen of fietsen, maar daarbij heb je het voordeel dat je makkelijker een auto met airco in kan vluchten.
Een kleine side-note: de tijgerparken in het centrale deel van het land zijn dicht in de zomermaanden. Zijn tijgers een must voor jouw nageslacht, wijzig dan je reisplannen naar de kerstvakantie.
*Reizen naar India in de Herfstvakantie
De herfst is wederom een ideale reistijd voor het noordelijke Sikkim. Vaak zijn de luchten helder en heb je prachtig uitzicht op de besneeuwde pieken.
Voor de rest van het land kun je zeggen dat oktober het einde van de moesson is, het is een overgangsmaand. Als je geluk hebt, is het prachtig weer, maar als je pech hebt, heb je nog regen en bewolking. Het is dus een beetje een gok.
altijd gezellig: een schoolklasje bezoeken!
Tot slot: over de vliegreis
Naar verschillende steden in India, zoals Bangalore en Delhi, zijn er directe vluchten vanaf Schiphol. Deze zijn doorgaans ook wel het duurst. Vind je een overstap niet erg, dan heb je meer keuze uit bestemmingen in India - en doorgaans zijn ze ook goedkoper. Met een overstap in bijvoorbeeld het Midden-Oosten zijn er prettige verbindingen.
Heb je een lange overstap, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een luchthavenhotel. De meeste van deze luchthavens hebben een hotel op de terminal, dat kamers verhuurt voor een aantal uur. Hierbij hoef je niet eens door de douane. Het kan prettig zijn om hier voor een paar uurtjes te ontspannen of de kinderen een dutje te laten doen. Meestal zijn de aansluitingen echter wel vlotjes, en is zo’n hotel niet nodig.
Als je plannen maakt voor een familiereis naar India, informeren we je graag over de reisroute die voor jou het handigst is, en de praktische zaken die hierbij komen kijken.