Overnachten in een teahouse/lodge tijdens je trek in Nepal

Dat Nepal één van de beste plekken ter wereld is om een trekking door de bergen te maken weten de meeste mensen wel. De machtige Himalaya-keten doorkruist het hele land van west naar oost en in het uiterste noorden van Nepal vind je de hoogste bergen van de wereld. De Mount Everest is als hoogste natuurlijk de bekendste, maar van de 10 hoogste bergen in de wereld liggen er maar liefst 8 in Nepal! Er zijn reeds tientallen trekking routes ontsloten en het potentieel om nieuwe routes te maken is schier oneindig. Wat minder bekend is, is dat je op veel plekken in Nepal een zogenaamde lodge-trekking kunt maken. Lodges zijn kleine accomodaties waar je kunt overnachten en kunt eten. Als je een lodge-trekking afzet tegen een traditionele kampeertrekking dan wordt een trekking opeens comfortabeler, makkelijker en goedkoper. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze lodges.

Overal in Nepal - zowel in de bergen, de heuvels als het laagland - vind je zogenaamde teahouses. Dit zijn kleine hutjes langs de weg waar je - zoals de naam al zegt - thee kunt drinken. Van oudsher kunnen Nepalezen die op reis zijn hier ook slapen. Veel voorzieningen waren er niet, maar veel Nepalezen zijn ook in hun eigen huis gewend om op de vloer te slapen. Toen het toerisme in Nepal in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw op gang kwam werden er langzaamaan ook trekking georganiseerd, destijds nog met tenten, kookstaf en heel veel dragers. In de jaren ’80 begonnen de eerste teahouses langs de populairste trekkingroutes ook met het aanbieden van maaltijden en onderdak voor wandeltoeristen. In het begin waren deze nog heel basic, je sliep er op een matje op de grond en je at mee wat de pot schafte (uiteraard Dal Bhat!). Inmiddels zijn de lodges steeds luxer en groter geworden, en zeer populair bij trekkers.

Hoe zien de lodges eruit?

Dat is vooral afhankelijk van de ligging en van het gebied. Lodges onder de boomgrens zijn vaak van hout gefabriceerd, maar kom je boven de 4000 meter (de boomgrens in Nepal) dan zijn ze opgetrokken uit steen. Daken zijn meestal van ijzeren golfplaten die dragers te voet omhoog dragen. Al met al ziet het geheel er vaak best aardig uit, en liggen ze waar mogelijk ook op plekken met uitzicht. De namen van lodges zijn vaak verwarrend. Zo kan het zo maar zijn dat je in een dorpje naast elkaar op een rijtje vindt: de ‘Everest View Lodge’, de ‘Best Everest View Lodge’, de ‘View Everest Lodge’ en de Mount Everest View Lodge’. Het gebrek aan originaliteit qua namen wordt gelukkig ruimschoots gecompenseerd door een overweldigende gastvrijheid! Lodges kunnen tegenwoordig ook vaak door ons op voorhand worden gereserveerd, waar vroeger altijd het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' gold.

Welke voorzieningen zijn er?

Er is vrijwel altijd een grote eetzaal, vaak met uitzicht en uiteraard een houtkachel. Dit is de plek waar je als wandelaar ten alle tijden warm kunt zitten. De keuken is de plek voor de lodge-uitbaters én voor de gidsen en dragers die je vergezellen op je trek. Neem daar zeker ook eens een kijkje want de stemming is hier altijd opperbest.

De slaapvertrekken zijn verrassend genoeg privé-kamers. Vergeet dus even de luidruchtige slaapzalen in Europese berghutten, in Nepal heb je gewoon een eigen kamer! Hierin staan meestal 3 items: 2 losse bedden met een eenvoudige matras en een kussen en 1 tafeltje. Superluxe dus! Hierbij moet wel gezegd worden dat de wanden tussen kamers soms van triplex zijn, en de ramen tochten vaak behoorlijk. ’s Nachts kan het dus aardig koud worden, en ook al heb je op je kamer privacy, je kan je buren wel vaak letterlijk verstaan. Maar, je hoeft dus zelf alleen een slaapzak, een kussensloop en een handdoek mee te nemen. Bedden en matrassen zijn aanwezig!

Dan het sanitair. Dit is meestal een apart bijgebouwtje in de tuin van de lodge. Toiletten zijn vaak eco-toiletten, wat betekent dat je een gat in de vloer hebt en dat alles hieronder op een hoop verzameld wordt waar weer compost van gemaakt wordt. Steeds vaker zie je echte toiletpotten, die dan overigens ook weer uitkomen op de composthoop. Doorspoelen kan meestal met een emmer water, die als je geluk hebt niet bevroren is (alleen bij de zeer hoog gelegen lodges).

Douchen kan met een zogenaamde bucket shower. Je bestelt (tegen een geringe betaling) een emmer heet water in de keuken en zodra deze klaar is wordt een reservoir boven de douche gevuld met dit heerlijk warme water. Je douche duurt precies zolang als 1 emmer die door een douchekop loopt, dus je dient wel een beetje voort te maken.

Stroom is er meestal in de eetzaal, maar vaak wordt die opgewekt door zonnepanelen en moet je wachten tot de accu vol genoeg is. Als je dan vervolgens je telefoon of camera wilt opladen dan betaal je een klein bedrag per uur, bv 100 Nepalese roepies (ongeveer € 1 ).

Een andere trend is dat lodges in Annapurna en Everest gebied steeds meer gaan lijken op hotels, waar je een eigen badkamer met douche en toilet op je kamer hebt. Uiteraard zijn deze lodges wel iets duurder. Dus als je comfort belangrijk vindt hoef je niet bang te zijn voor te weinig comfort tijdens je lodge trek. Informeer bij ons voor de beste routes met comfortabele lodges.

Wat we ook steeds vaker tegenkomen in lodges, is Wi-Fi. De ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil in Nepal, en de lokale mensen zijn zelf natuurlijk enorm blij met internet. Vaak kun je dit als toerist dus ook gebruiken tegen een kleine vergoeding. Verwacht echter geen mega snelle verbindingen.

Wat voor eten kun je in een lodge bestellen?

Het eten in een lodge bestond vroeger uit dal bhat voor ontbijt, dal bhat voor lunch én dal bhat voor diner. Dit is tenslotte wat de Nepalezen hun leven lang 2-3 maal per dag eten. Inmiddels is er wel wat veranderd. Tegenwoordig vind je ook pasta-, aardappel- en rijstgerechten. En voor ontbijt en lunch kun je gerust pancakes, muesli, Tibetan bread, of eieren met toast bestellen. Soep doet het trouwens ook heel goed als lunchgerecht na een ochtendje wandelen. Er zijn zelfs lodges die zich wagen aan yak-steak en pizza, waar bij wel gezegd moet worden dat de pizza eigenlijk meer een chapati met groenten is. En of je het moet riskeren om een darminfectie op te lopen van een yaksteak vragen we ons ook af. Met vegetarische gerechten heb je echt een stuk minder kans op darminfecties. Maar wees gerust, na afloop van je trek kun je in Pokhara en Kathmandu heerlijke pizza’s en vleesgerechten bestellen!

En niet te vergeten, je lodge speelt ook een belangrijke rol voor je vochtinname. Om te voorkomen dat je hoogteziekte krijgt dien je op hoogte heel veel vocht tot je te nemen. Als je op 5000 meter zit dan drink je tot wel 5 liter per dag. Bij de maaltijden in je lodge kun je altijd thee of koffie bestellen. Voor je drinkwater zal je gids een speciaal waterfilter meenemen. Hiermee filter je binnen mum van tijd liters water. Goedkoop en vooral duurzaam! Je lodge hoeft zo immer geen gas (of zelfs brandhout) te gebruiken om jouw drinkwater te koken en schoon te maken. Als je een metalen veldfles meeneemt die bestand is tegen heet water kun je wel af en toe een liter gekookt water in de keuken bestellen en deze ’s nachts gebruiken in je slaapzak als kruik. En ’s ochtends is ie genoeg afgekoeld om te drinken tijdens de wandeling.

In een lodge kun je ook cola en bier bestellen, en zelfs Mars en Snickers is vaak verkrijgbaar. Realiseer je wel dat de lege bier- en cola flessen vaak niet naar beneden worden gedragen, dus je zadelt de lokale bevolking en het prachtige berggebied waar je te gast bent wel met een afvalprobleem op.

Met de prijzen van eten en water is trouwens iets raars aan de hand. Als je begint aan je trek en je zit nog dicht bij de bewoonde wereld dan zijn de prijzen voor een liter water en een portie dal bhat vaak rond de 100 roepies (€ 1). Kom je aan bij de laatste lodge voor Everest Basecamp -op bijna 5000 m - dan zijn deze prijzen vaak verviervoudigd! Overigens zijn bij al onze reizen de maaltijden en het drinkwater tijdens de trekking inbegrepen, dus jij hoeft je hier zelf niet druk over te maken.

En de prijs?

De prijs van een overnachting valt in het niet bij de kosten van de maaltijden. Per dag moet je ongeveer rekenen op € 40 per persoon voor 3 maaltijden en een aantal liters thee/gekookt water. De overnachting zelf kost vaak maar enkele euro’s, maar dan ben je wel verplicht om te eten in de lodge. Ook de overnachting is trouwens altijd inbegrepen in de prijs van onze trekkings.

Waar vind je de lodges?

De eerste 2 gebieden in Nepal waar lodges opengingen voor toeristen waren het Annapurna gebied en het Everest gebied. Dit zijn tot de dag van vandaag nog steeds de populairste gebieden. Het Langtang & Helambu gebied kwam hier later bij, en de laatste jaren zijn er veel meer gebieden waar je kunt overnachten in lodges: Manaslu, Mustang, Dolpo, Kanchenjunga, Rolwaling, Ganesh, Humla, enz. Vaak zie je in het begin zeer eenvoudige lodges die eigenlijk meer een homestay zijn; je eet in de keuken samen met de eigenaren en er is 1 gastenvertrek om te slapen. Maar in de loop der tijd worden de lodges vaak groter en comfortabeler. Zoals gezegd zie je in Everest en Annapurna gebied tegenwoordig dat lodges vaak meer op hotels beginnen te lijken, met eigen badkamer met warm water op je kamer.

Veel lodges liggen in dorpjes, waar je naast de lodges ook nog andere huizen/boerderijen hebt, en waar je soms zelfs een boeddhistisch klooster vindt. Hier kun je dus ook echt kennismaken met het lokale leven. Maar op de hoger gelegen plekken zie je iets anders. Boven de 4000 meter kom je van oudsher eigenlijk geen dorpjes tegen, omdat hier geen bomen groeiden voor brandhout en omdat de temperaturen ’s winters te koud zijn. Dit zijn de zogenaamde kharka’s, oftewel zomerweides. Hier vond je vroeger slechts een schuurtje met stenen wanden en een plastic zeil als dak, waar de boeren in de zomer een paar weken bivakkeerden om hun yaks te laten grazen. Inmiddels zijn op deze plekken echter wel lodges gebouwd. Dan bestaat een ‘dorpje’ dus echt alleen uit lodges en wonen er in de winter en in de moesson nauwelijks of geen mensen.

Tot slot nog dit…

Een trektocht maken in Nepal is natuurlijk sowieso een absolute aanrader, en verblijven in lodges voegt ook echt iets toe aan je reis! Je ontmoet lokale mensen, je ontmoet andere wandelaars, en het is behoorlijk comfortabel. Wil je echt niemand anders tegenkomen tijdens je trek en echt in de natuur slapen, dan kun je beter kiezen voor een tenttrekking. Zoals al eerder gezegd is dit wel een stuk duurder, omdat je naast je gids ook een kok, een hulpkok en een aantal dragers mee moet nemen. Informeer gerust bij ons om te overleggen wat het beste bij jou past!


‹ Terug naar alle blogitems