Overnachten in een homestay in Bhutan, hoe is dat nou?

Overnachten in een homestay in Bhutan, dat is pas een bijzondere ervaring! Juist als je meer wilt weten van de cultuur van dit fascinerende land, en dit niet uit musea of prentenboeken wilt halen, maar real life van de inwoners, is dit dé manier bij uitstek! In dit blog geven we uitleg over de praktische kanten van een verblijf in een homestay.

In Bhutan heb je twee types homestays: de gewone homestay en de farmhouse homestay. In de gewone homestay vind je soms echte gastenkamers, en vaak ook een douche. Soms heb je zelfs een douche en toilet op je eigen kamer. Deze homestays bieden iets meer comfort dan de farmhouse homestays. Die laatste mag (volgens de regels van de Bhutanese overheid) namelijk alleen farmhouse homestay heten als er géén douche is! Je krijgt er wel andere dingen voor terug, over het algemeen heb je meer contact met de lokale familie in een farmhouse homestay.

Hoe zien de homestays eruit?

De meeste farmhouse homestays zijn grote boerderijen; indrukwekkend hoge bouwwerken met dikke houten balken. Van oudsher stond het vee op de begane grond, maar tegenwoordig worden deze ruimtes ook vaak voor opslag gebruikt. Met een smalle trap kom je op de eerste verdieping, waar vaak verschillende kamers zijn, waaronder doorgaans een kleurrijk gedecoreerde altaarkamer en de keuken. Hier brandt een groot deel van het jaar een houtvuur in de bukhari (haard), en dit is het kloppende hart van het huis. De bovenste verdieping van het huis wordt gebruikt om gewassen te drogen, zodat ze tijdens de winter gegeten kunnen worden. Daarom is er een ruim overhangend dak, dat de zijkanten openlaat. 

Welke voorzieningen zijn er?

Koken, eten, kletsen en vaak ook slapen gebeurt in traditionele Bhutanese farmhouses in de keuken, waar aan de muur foto’s van het koningshuis hangen en vaak kitschy posters van bloempartijen en berglandschapjes in Canada. In de (farmhouse) homestays zijn er echter over het algemeen gastenkamers. Ook deze zijn vaak prachtig beschilderd. Soms staan er echte bedden, soms is het met een matrasje op de grond. Als de nachten koud zijn kan er doorgaans een elektrisch kacheltje geregeld worden. Boven is er ook een toilet en wastafel, maar een douche is meestal dus niet aanwezig in de farmhouse homestays. Wel hebben de meeste farmhouse homestays buiten een apart gebouwtje met een traditioneel hotstonebath. Als je hiervan gebruik wilt maken, geef het dan tijdig aan, want de stenen hebben even tijd nodig om zo loeiheet te worden. Op Wi-Fi hoef je niet te hard te rekenen; de digital detox krijg je cadeau!

Hoe zit het met communicatie?

Verblijf je in een homestay, dan overnachten je gids en chauffeur ook in de homestay (in een andere kamer) of anders in de buurt. Zij blijven doorgaans tijdens het hele verblijf bij je, zodat de gids eventueel kan tolken, mocht dat nodig zijn. 

En de prijs?

In Bhutan wordt gewerkt met vaste dagprijzen voor bezoekers. Voor de prijs maakt het niets uit of je overnacht in een standaardklasse hotel, een homestay of een farmhouse homestay; de prijs per dag is in al deze gevallen gelijk.

Waar staan de homestays?

Je vindt door het hele land homestays. Wij vinden een homestay-verblijf met name een aanrader in de Phobjikha Vallei, de Haa Vallei en de Tang Vallei (Bumthang). Daarnaast is het de enige keuze in de meer afgelegen plekken waar geen hotels staan, zoals bijvoorbeeld Trashiyangtse in het oosten. In al onze voorbeeldreizen in Bhutan kunnen we hotelovernachtingen vervangen door overnachtingen in homestays, als je dat wilt.

Tot slot nog dit…

We horen vaak dat mensen het overnachten in een homestay een beetje ‘eng’ vinden. Omdat men bang is teveel bij elkaar op de lip te zitten, dat er niet voldoende privacy is. Maar in de praktijk valt dat reuze mee: je hebt tijd en ruimte om je terug te trekken op je eigen kamer. Vaak horen we na afloop juist vaak van onze reizigers, ook van de mensen die van tevoren twijfelden, dat de nacht(en) in een homestay het mooiste onderdeel van de reis waren. De ontmoetingen met de gastvrije Bhutanezen zijn zo’n verrijkende ervaring dat je een wat eenvoudigere kamer graag voor lief neemt!

 


‹ Terug naar alle blogitems