Op safari in Sri Lanka

Bij Sri Lanka denk je misschien in eerste instantie aan tropische stranden, uitgestrekte theevelden, heerlijke curry’s of waanzinnige tempels. Klopt ook allemaal. Minder bekend is dat Sri Lanka één van de beste plekken in Azië is om op wild te spotten en op safari te gaan. De oppervlakte van Sri Lanka is niet eens zo groot, maar de variatie in habitats en daarmee ook in soorten is enorm. En de afstanden tussen culturele highlights, stranden en deze natuurparken zijn klein genoeg om alle plekken makkelijk te bereiken. Een safari mag daarom zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Sri Lanka!

Wat zijn de beste nationale parken om te bezoeken?

Sri Lanka heeft meer dan 100 nationale parken en natuurreservaten. Dat is veel voor een land dat slechts anderhalf keer zo groot is als Nederland. Maar gek is het niet. De natuur van Sri Lanka is fenomenaal. Op een kleine oppervlakte vind je een enorme variatie aan hoogte, klimaten en landschappen. Als je je vakantie alleen zou willen vullen met natuurexcursies, kun je al maandenlang weg blijven. Welke plekken zijn het beste en meest interessant om te bezoeken? Hieronder zetten we de belangrijkste op een rijtje.

 

Yala National Park

Uitgestrekte bossen, talloze kleine meertjes, langgerekte open vlakten en grenzend aan een tropische zee. Dat is Yala National Park, één van de bekendste en meest bezochte parken van Sri Lanka. Het ligt dicht bij de stranden aan de zuidkust, dus je zult hier nooit in je eentje zijn. Waarom dan toch gaan als het relatief druk is? Dit is dé plek in de wereld (!) om luipaarden te spotten. De kans dat je ze hier in het wild ziet is, door de omvang en de dichtheid van de populatie, groter dan waar ook ter wereld. En vooral de mannetjes luipaarden lopen soms vlak langs je jeep. Zeker niet overslaan dus!

 

Uda Walawee National Park

Met haar oneindige open vlakten en vele kleine meertjes komt dit park aardig in de buurt van het gevoel van de Afrikaanse savanne. Het ontbreken van dichte begroeiing vergemakkelijkt het spotten van het wildlife. In het Udawalawe National Park vind je een grote olifantenpopulatie. Het is bijna onmogelijk om geen exemplaar tegen te komen. Andere noemenswaardige bewoners zijn onder meer waterbuffels, krokodillen en leguanen. Dit park verken je het beste per jeepsafari.

 

Wilpattu National Park

Op een paar uur rijden ten noorden van Colombo ligt dit bijzondere park. Het Wilpattu National Park is het grootste én het oudste nationale Park in Sri Lanka. Maar omdat het tijdens de burgeroorlog dichtbij de frontlinie lag, is het nog zeer ongerept en niet zo bekend bij het grote publiek. Terwijl Wilpattu na Yala als één van de beste plekken in Sri Lanka wordt beschouwd om de majestueuze luipaard in zijn natuurlijke habitat te aanschouwen. Je maakt ook kans om de zeer bedreigde Sri Lankaanse lippenbeer en olifanten te spotten. Het park wordt veel minder bezocht dan Yala, dus een unieke ervaring is gegarandeerd. 

 

Minneriya National Park

In juli en augustus kun je hier een bijzonder tafereel aanschouwen: ‘the gathering’. Meer dan 200 wilde olifanten verzamelen zich hier aan het eind van de middag om te foerageren aan de oevers van de ‘Minneriya tank’, een gigantisch waterreservoir dat in 300 na Chr. werd aangelegd. Lang dachten wetenschappers dat de olifanten hier kwamen om te drinken als andere poelen droog vielen, maar het blijkt juist het terugtrekkende water te zijn dat de olifanten lokt. Hier groeit namelijk het lekkerste verse gras!

 

Sinharaja Forest Reserve

Het mooiste regenwoud (jawel, je hoort het goed!) van Sri Lanka. Anders dan alle andere parken in Sri Lanka. Een vochtig klimaat, weelderig groen en met ondoordringbare bossen. Te voet verken het Sinharaja Forest Reserve het beste. Niet alleen de dieren, maar met name ook de plantenwereld is hier uitzonderlijk. Sommige bomen in het regenwoud lijken tot de hemel te reiken. Luipaarden komen ook voor in dit gebied, maar worden door de dichtheid van het bos zelden waargenomen. Op meer dan wat pootafdrukken of uitwerpselen van het beest hoef je niet te rekenen. Maar een bezoek aan hét regenwoud van Sri Lanka is zeker de moeite waard!

 

Gal Oya National Park

Ook weer een vreemde eend in de bijt. Dit is het enige park van het land waar je safari’s per boot kunt doen. Het reservoir Senanayake Samudra ligt vol met kleine eilandjes, allen rijk aan een grote diversiteit vogels. Ook Sri Lanka’s grootste vogel de Javaanse Maraboe en de Roodwangmalkoha zijn hier te vinden. Van december tot april zijn hier ook vele migrerende soorten te vinden. Een ander hoogtepunt zijn de olifanten die in het droge seizoen regelmatig van eiland naar eiland zwemmen. Een uniek schouwspel!

 

Horton Plains National Park

Glooiende heuvels, nevelwouden en graslanden. Deze hoogvlakte is niet de plek om imposante dieren te spotten maar het is vooral het landschap dat hier bijzonder is. En dat op een hoogte van 2500 meter! Het Horton Plains National Park ligt centraal in het land op vijf uur rijden van de hoofdstad. Voor een bezoek aan het park is vroeg opstaan een vereiste. Doorgaans ontneemt halverwege de ochtend het dalende wolkendek het zicht. Herten zijn de grootste zoogdieren die je hier tegen komt. De omgeving is echter spectaculair. Met name de kloof met de toepasselijke naam ‘World’s End’ doet je duizelen en is er een om nooit te vergeten. Een diepte van een bijna een kilometer en uitzichten zover het oog reikt.


De ‘Big 5’ van Sri Lanka

Noem het een mooi ‘marketing praatje’ van Sri Lanka, maar wie houdt er nou niet van indrukwekkende (zoog)dieren? De big 5 van Sri Lanka onderstrepen nog maar eens hoe bijzonder de natuur in Sri Lanka is.

 

Luipaard

Als je naar Sri Lanka gaat, wil je eigenlijk ook niet weg voordat je een luipaard gezien hebt. Op meerdere plekken komt deze katachtige voor. Met een snelheid van 60km/uur is luipaard een echte jager binnen de nationale parken van Sri Lanka. Soms moeilijk te vinden door de goede camouflage, maar ook vaak overduidelijk van dichtbij te spotten. De beste kans om de luipaard te spotten is in Yala National Park. Dat de kans hier groot is, komt omdat Yala National Park de grootste dichtheid luipaarden ter wereld heeft.

 

Aziatische olifant 

Wilde olifanten kun je in Sri Lanka bijna overal zien, niet alleen in de national parken maar ook gewoon langs de weg als je van a naar b reist. Soms kun je er gewoon niet omheen. Letterlijk, wanneer een groep olifanten de weg blokkeren. In Udawalawe leeft een grote populatie olifanten, een goede plaats dus om ze te spotten. 

 

Lippenbeer

Ondanks zijn zwarte kleur moet je de lippenbeer (sloth bear) niet verwarren met de zwarte beer. De lippenbeer komt op verschillende plekken voor in Sri Lanka, maar is vaak wat moeilijker om te vinden. De lippenbeer dankt zijn naam aan het feit dat hij geen bovenste voortanden heeft. Hierdoor zijn de lippen meer beweeglijk en kan het hierdoor beter mieren en termieten opzuigen. Lippenberen zijn regelmatig te zien in Yala National Park, tegen het einde van de middag. Een andere goede plek is Wilpattu National Park. 

 

Blauwe vinvis

Van het land maken we een uitstapje naar de oceaan. Het grootste zoogdier ter wereld, en je kunt ze in bepaalde tijden van het jaar met bijna 100% zekerheid wel gaan spotten. Omdat een blauwe vinvis een zoogdier is en daarom longen heeft, komt hij regelmatig boven om naar lucht te happen met zijn spuitgat op zijn rug. Vanuit Mirissa (aan de zuidkust) gaan dagelijks boottrips om op zoek te gaan naar dolfijnen en naar de blauwe vinvis. De beste tijd voor het spotten van walvissen bij Mirissa is van december tot en met april.

Ook bij Trincomalee, aan de oostkust, heb je kans om walvissen te spotten. De beste tijd op deze plek is van april tot september/oktober. 

 

Potvis 

De potvis maakt de Big 5 van Sri Lanka helemaal compleet. Minder groot dan de blauwe vinvis, maar zeker niet minder indrukwekkend. De potvis wordt, net als de blauwe vinvis, ook vaak aan de kust gezien. Bij de kust voor Mirissa zijn ze vaak te zien, om het diepe water van veel voedsel is voorzien. Maar ook bij Trincomalee zijn de potvissen te zien. Zet wel je wekker, want de boottrips vertrekken heel vroeg in de ochtend!

 

Maar, staar je niet blind op louter deze soorten. Naast de big five heeft Sri lanka veel meer ‘wildlife’ te bieden: 435 vogelsoorten, 242 vlindersoorten, 107 vissoorten en 98 verschillende soorten slangen. Kortom, ga lekker de natuur in en houd je ogen en oren open!

 


‹ Terug naar alle blogitems