Meru en CO2 compensatie

Even iets heel leuks - althans wij worden er zo enthousiast van dat we er graag over vertellen met een gezapige glimlach op onze bakkesjes. Sinds kort zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met Green Intelligence voor de CO2 compensatie van onze reizen. Daar vertellen we graag meer over, dat mag dus duidelijk zijn.

Wat al zo was, en ook zo blijft, is dat we de CO2 uitstoot van je reis en alle vluchten (ook als die door jezelf geboekt worden) compenseren. Maar wat nieuw is, is dat we dat nu via The Green Intelligence doen. Dat is een ontzettend fijne, kleinschalige organisatie die gewoon heel concreet bomen plant. In 'onze' regio, in Nepal. Na verschillende gesprekken en ontmoetingen met de (deels Nederlandse) organisatie weten we zeker dat dit de juiste plek is om onze CO2 spaarpot voor 2024 en komende jaren naartoe te brengen. Omdat ze betrokken zijn, kleinschalig, en omdat ze heel nauw samenwerken met de lokale bevolking - sterker nog; de lokale boeren zijn de belangrijkste pilaren van het project. Boer Bhijay die de bomen aanplant, boerinnen Kanchhi en Sharmila die de jonge aanplant verzorgen en bewateren, en nog velen meer.

Waarom is dit project zo zinnig?
Stel je voor dat je dit jaar duizend rupees te investeren hebt voor je akker of moestuin. De verstandige lange-termijn-keuze zou dan zijn om bomen te planten die bruikbare vruchten zoals zoals noten en fruit dragen. Zij leveren gedurende een lange termijn oogst op, en zorgen bovendien voor schaduw en betere vochtregulatie voor de gewassen eronder. Het nadeel is wel, dat het enkele jaren duurt voordat zo’n kersvers boompje tot volle wasdom komt en vrucht draagt.
In de praktijk, en dat is best begrijpelijk, kiezen veel boeren dan ook vaak voor de korte-termijn-planning: nu voor die paar rupees een paar handjes zaad kopen, dat nog dit jaar voedsel oplevert. Wat zou je zelf doen als je weinig te besteden hebt en een gezin te voeden hebt? Maar veel van deze eenjarige gewassen hebben veel water nodig, zijn gevoeliger voor droogte en andere natuurrampen en dus minder duurzaam. Bovendien moet je elk jaar overnieuw beginnen met zaaien. 

Green Intelligence begrijpt dit dilemma van de lokale boeren in Nepal heel goed. De boeren willen dolgraag investeren in een duurzamere oogst op langere termijn en een grotere biodiversiteit, maar het rondkomen in de directe toekomst is vaak net iets te nijpend om een lange-termijn-planning te kunnen veroorloven. Daarom helpt Green Intelligence een handje - door zaailingen van nuttige bomen (niet alleen qua CO2 maar ook qua opbrengst van fruit, noten en ingrediënten voor medicijnen) beschikbaar te stellen aan de lokale boeren. Via een volgsysteem worden de bomen in de gaten gehouden - de eersten zijn al zo hoog als een huis!

Naast deze projecten met kleinschalige boeren investeren we samen met Green Intelligence ook in het aanplanten van bomen op door de overheid ter beschikking gestelde grond.

The Green Intelligence doet meer dan alleen bomen in de grond stoppen. Ze toveren gedegradeerde landschappen en landschappen met een mono-cultuur om tot gezonde, diverse, productieve voedselbossen. Om de biodiversiteit te vergroten, om veerkrachtige landschappen op te bouwen en om de economische kansen voor lokale gemeenschappen te vergroten. Daar stoppen zij hun ziel en zaligheid in, en daar helpen wij heel graag aan mee!

Even concreet.
En een beetje gesimplificeerd. Gemiddeld genomen kost het compenseren van de CO2 uitstoot van een reis in onze regio, inclusief de vliegreis, €80 per persoon. Natuurlijk zou dit méér zijn voor een rondreis met auto naar luxe hotels, en minder voor een trekking in de bergen naar lokale theehuizen, maar het is een gemiddelde. 

De aanplant en het tot wasdom brengen van één boom kost gemiddeld €10. Je kunt dus zeggen dat we gemiddeld genomen 8 bomen per persoon laten aanplanten bij elke reis die bij ons wordt geboekt. Dat is sowieso al inbegrepen in je reissom als je een reis bij ons boekt, maar als je nog wat meer wilt bijdragen aan dit bijzondere project (nogmaals: grofweg €10 per boom) laat het ons dan vooral weten!
De Nederlandse Matthijs, een heel goeie gast, zorgt er ter plekke voor dat onze bijdrage op de juiste plek terecht komt. 

In 2024 gaat Meru in elk geval 2 hectare Nepalese grond vol zetten met bomen. Maar we hopen natuurlijk op meer! Help je mee?

 

Zelf zien!
We zijn ook bezig met het ontwikkelen van een excursie waarbij je, tijdens je reis in Nepal, op bezoek gaat bij één van de boerderijen. Het zou toch leuk zijn als je zelf je eigen boompjes kunt planten, kennis kunt maken met de betrokken boeren en genieten van een lunch of picknick, gemaakt van de gewassen van ‘onze eigen’ akkers? We houden je op de hoogte hierover!

 


‹ Terug naar alle blogitems