Lekker in de wintermaanden erop uit? Waar kun je dan naartoe? Hier zetten we wat tips op een rijtje:
SRI LANKA: volop genieten met heerlijke temperaturen
Wordt het in Nederland tijd om de schaatsen uit het vet te halen, dan is het in Sri Lanka nog steeds heerlijk zonnig. Eigenlijk is de temperatuur er het hele jaar door behoorlijk constant vanwege de ligging nabij de evenaar. De temperatuur is daarom niet per se een factor van belang bij het bepalen van de beste reistijd, maar de moessons wel. Sri Lanka kent namelijk twee regenperiodes: eentje in de zomermaanden (de Yala moesson) en eentje in de wintermaanden (de Maha moesson). Deze Maha moesson bepaalt welke gebieden je het beste in de winter kunt zien, en welke dan ongeschikt zijn.
Voor verkenning van de zogenaamde Culturele Driehoek zijn de wintermaanden perfect, en ook voor natuurreizen. Voor je strandverblijf moet je in de wintermaanden een beetje selectief zijn: in de winter wordt de zee in het oostelijke en noordelijke deel van het land onrustig en het regent er veel. In de wintermaanden kies je dus voor je strandverblijf op Sri Lanka voor de zuidkust en de westkust.
Hier zie je een aantal voorbeeldreizen naar Sri Lanka die perfect zijn voor de wintermaanden.
BHUTAN: een groot deel van het land voor jezelf!
De winter is een hele geschikte reisperiode voor reizen naar Bhutan. In de winter heb je vaak weken aaneen een strak blauwe lucht; heel mooi bergzicht dus! Net als in Nederland wordt de natuur wel iets grauwer in de winter - je hebt in de winter niet die oogverblindend heldergroene akkertjes met rijst. Daar staat dan weer tegenover dat het erg rustig is qua aantal toeristen. Nou is het in Bhutan nooit erg druk, maar in de winter zul je zien dat je veel plekken helemaal voor jezelf hebt, zeker als je je begeeft buiten Thimphu, Paro en Punakha. Een privé ervaring dus!
Hou er wel rekening mee dat het op de hoger gelegen plekken en de bergpassen fris kan zijn. Neem dus zeker een winddichte jas of vest mee. De zon gaat al rond 6 uur ’s avonds onder, en dan koelt het snel af. In de winternachten kan het bijvoorbeeld in de Bumthang-vallei ’s nachts onder het vriespunt zijn. Doe dan zoals het hotelpersoneel en je gids ook vast zal doen: kruip lekker bij de bukhari (kachel) om je op te warmen. Overdag is het wel weer helder en zonnig.
Wat geen goed idee is in de winter, is het maken van een meerdaagse trekking. Bhutan heeft geen lodges of theehuizen of berghutten zoals bijvoorbeeld in Nepal of in de Alpen, dus tijdens trekkings overnacht je altijd in tenten. Daar is het in de winter wel een beetje te frisjes voor.
Hier zie je een aantal voorbeeldreizen naar Bhutan die perfect zijn voor de wintermaanden.
NEPAL: cultuur snuiven en de jungle verkennen
Reis je naar Nepal in de winter? Dan heb je vaak het geluk dat je dagen of zelfs weken aaneen een prachtig helderblauwe lucht treft. Voor zicht op de Himalayapieken is de winter dus een heel goede periode!
Voor trekkings wordt het op een gegeven moment wel te koud en is er teveel risico dat wandeldagen niet door kunnen gaan omdat sneeuwval roet in het eten gooit. Het is erg specifiek per gebied en route verschillend tot wanneer je nog een trekking kunt doen. In december kun je bijvoorbeeld beter geen trekkings meer doen die heel hoog komen, maar lagere trekkings of rondreizen zijn prima te doen. Neem hiervoor gerust contact op om door te nemen welke routes in welke maanden nog mogelijk zijn.
Voor culturele rondreizen met wandelingen op niet al te grote hoogte zijn de wintermaanden perfect. Het is niet te warm, en niet te koud. Voor de avonden en vroege ochtenden is het wel slim om een warm vest en/of iets winddichts mee te nemen, maar overdag zul je dat al gauw niet meer nodig hebben.
Reizen naar de zuidelijke laaglanden, waar de meeste natuurparken liggen, is ook erg prettig in de winter. Hier heerst een (sub-) tropisch klimaat. In de zomermaanden zorgt regenval vaak voor obstakels, maar in de winter heb je hier totaal geen last vast. Omdat het niet zo nat is in de winter, heb je ook minder last van insecten en dergelijke - maar compleet afwezig zijn ze ook in de winter zeker niet.
Hier zie je een aantal voorbeelden van reizen naar Nepal goed geschikt zijn voor de wintermaanden.
INDIA: tijgers, woestijnsteden en het groene zuiden
Onze wintermaanden vormen de perfecte reistijd voor hele grote delen van India.
Bijvoorbeeld voor de zuidelijke deelstaten Kerala, Tamil Nadu en Karnataka is de winter een hele goede reisperiode; dit zijn namelijk de droogste maanden van het jaar. Qua temperatuur is het zuiden het hele jaar door behoorlijk constant. De temperaturen liggen in onze wintermaanden meestal rond een aangename 24-28 graden.
Hier zie je een aantal voorbeelden van mooie rondreizen in het zuiden van India.
Voor het centrale deel van India, bijvoorbeeld de deelstaat Rajasthan en het gebied rond Agra en Delhi, is de winter ook de ideale reistijd. Ook hier is de kans op regen erg klein. Overdag kun je temperaturen verwachten van 20-25 graden, wat prettig is als je actief op pad gaat. De nachten kunnen wel fris worden, met name in de woestijnsteden. Maar ook in Agra en Delhi kan het in december en januari ’s nachts onder de 10 graden zijn. Wel een warm vest meenemen voor de avonden dus!
Hier zie je een aantal voorbeelden van mooie rondreizen in het centraal-noordelijke van India.
Een kleine kanttekening is wel dat de luchtkwaliteit in de centraal-noordelijke steden in onze wintermaanden het belabberdst is. Het beste beperk je je tijd in bijvoorbeeld Agra en Delhi tot een minimum en gaat lekker op pad richting de natuurparken en de woestijn!
Wil je op natuurreis in India? De winter is een hele goede periode voor natuur- en safarireizen in India! Zo goed als alle natuurparken zijn open in december. In het voorjaar zijn veel tijgerparken ook open, en is de kans op het zien van wildlife wel wat hoger. Maar eerlijk gezegd, het is dan zo enorm heet, dat het eigenlijk niet meer leuk is. Je hebt een plezieriger natuurreis als je in de wintermaanden gaat.
En kun je dan in de winter naar heel India? Nee, want voor het hoge noorden is in de winter geen goede reisperiode. In de gebieden Ladakh en Sikkim wordt het tussen december en maart koud, met name op grote hoogte, en kan sneeuwval voor hinder zorgen.
Heb je meer advies nodig? Neem dan vooral contact met ons op!