In de zomer naar India: is dat een goede reistijd?

We kennen dat wel. Je zit vast aan de schoolvakantie en wilt naar India. Maar kan dat wel? Is het niet bloedjeheet of spoel je niet weg? In dit blog lees je welke gebieden je beter over kunt slaan, waar je rekening mee moet houden in de andere gebieden, en voor welke gebieden de zomervakantie juist een hele goede reistijd is.

In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de wintermaanden de beste reistijd vormen voor een reis naar India, laten we zeggen van september tot en met maart. Maar ja, jij hebt natuurlijk vakantie in de zomer. En nu?

Wat je moet weten is dat de maanden mei en juni in grote delen van India verzengend heet zijn. Indiërs kijken daarom al weken uit naar de komst van de moesson in juli en augustus, want eindelijk is de verzengde hitte ten einde en alle stof wordt weggespoeld. Europeanen hebben het niet zo op regen, wat voor veel Indiërs totaal onbegrijpelijk is. Reizen in de moessontijd is prima mogelijk, maar je moet wel rekening houden met een (korte, hevige) tropische bui, meestal aan het einde van de dag. Net zoals bij ons een zomerse onweersbui verkoeling kan geven, is dat ook zo met zo’n tropische bui aan het einde van de dag. Als je overdag op pad gaat, ben je tegen de tijd dat het gaat regenen toch vaak terug bij de accommodatie of ben je ergens aan het dineren. Over het algemeen heb je er dus weinig hinder van.

Een rondreis door Rajasthan is ook in de zomermaanden goed mogelijk. Van regen hoef je hier niet zozeer te vrezen; het gebied is behoorlijk woestijnachtig en grote delen zijn kurkdroog. Als je van plan bent om hier te gaan wandelen of fietsen in de zomer, hou dan wel rekening met de intensiteit van de zon. Ga vroeg op pad, plan een siësta tussen de middag, zorg voor veel water, zorg voor een petje en blijf zoveel mogelijk uit de zon. Eigenlijk geldt dat ook voor een rondreis zonder wandelen of fietsen, maar daarbij heb je het voordeel dat je af en toe je auto met airco in kan vluchten. 

Bij bovenstaande een paar kanttekeningen: er zijn gebieden waar de wegen worden aangetast door de regenval, en het reizen dus te lastig wordt. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de heuvelachtige gebieden van Himachal Pradesh en Sikkim.

Ook zijn er gebieden, met name badplaatsen, waar veel restaurants en hotels in de moessonmaanden sluiten en het daardoor wat treurig aandoet, zoals Goa. Kerala kende de laatste jaren hevige regenval en zelfs overstromingen in de zomermaanden. Reizen naar Kerala en Goa zouden we daarom dus afraden in juli en augustus.

Uitzondering op dit alles is het hoge noorden, de Himalaya. Voor Ladakh ligt de beste reisperiode van juni tot en met september. Buiten deze maanden wordt het erg koud en is het gebied overland niet bereikbaar; de passen sneeuwen dicht. Ladakh is eigenlijk het enige gebied in India waarop je volmondig kunt zeggen dat onze zomermaanden juist de allerbeste reisperiode vormen.

Interesse in dit bijzondere Himalaya-gebied dat veel mogelijkheden biedt voor zowel de actieve reiziger als de cultuursnuiver? Kijk dan hier voor een voorbeeld van een culturele rondreis in Ladakh of een kampeertrektocht in Ladakh.


‹ Terug naar alle blogitems