Hoe vraag ik een visum aan voor Nepal?

Voor een reis naar Nepal is een visum vereist. Veruit de makkelijkste variant om een visum voor Nepal te krijgen, is om op voorhand een visumautorisatie aan te vragen. Hieronder leggen we uit hoe je aan zo’n visumautorisatie kunt komen.

Wat zijn de vereisten voor een visum voor Nepal?

Voor mensen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is een paspoort vereist dat tenminste zes maanden na vertrek uit Europa nog geldig is en tenminste twee lege pagina’s heeft. Je kunt een visum van tevoren halen bij het consulaat of je kunt online een visumautorisatie aanvragen. In dat laatste geval haal je het visum bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu af en betaal je ‘m ook op dat moment.

Het visum dat je ter plekke krijgt is een toeristenvisum en je kunt kiezen uit een geldigheidsduur van 15, 30 of 90 dagen. Dat aantal reisdagen gaat in op het moment dat je Nepal binnenkomt. Binnen de periode mag je Nepal meerdere malen in- en uitreizen (multiple entry). 

 

Waar vraag ik een visumautorisatie aan?

Je kunt een visumautorisatie voor Nepal aanvragen via deze website van de Nepalese overheid. Dit is de enige echte, en de meest directe weg naar een visumautorisatie. Kies voor 'visa', vervolgens 'online visa application' en vervolgens voor 'visa pre-arrival'. Kom je aan op de luchthaven van Kathmandu, dan kies je bij 'entry point' voor 'Tribhuvan international airport (TIA)'. Je moet hier ook de naam van je eerste hotel invullen. Het telefoonnummer kun je leeg laten.

Je kunt de visumautorisatie vanaf 15 dagen voor vertrek aanvragen. Letwel: Je krijgt hiermee niet direct een visum, maar doet hiermee vooraf een aanvraag. Dat scheelt tijd na aankomst in Kathmandu.

Let op: Er zijn andere websites in omloop, van tussenpersonen, die nep zijn. Volg daarom ajb de hierboven genoemde link.

Hoe werkt de aanvraag van een visumautorisatie voor Nepal?

Na het invullen en insturen van de aanvraagpagina op de hierboven genoemde website, krijg je doorgaans binnen 24 uur per mail een bevestiging met goedkeuring van de aanvraag, en vaak zelfs al direct na het invullen. Print de bevestiging uit en neem het mee op reis. Na aankomst op de luchthaven ga je met dit printje naar de bank-counter en hier betaal je je visum. Vervolgens krijg je een betaalbewijs waarmee je in de rij gaat staan bij 'Visa on Arrival'. Je hebt geen pasfoto's nodig voor je visum on arrival. 

TIP: duurt het lang voordat je de bevestigingsmail krijgt? Controleer dan je spam-mailbox 

 

Wat zijn de kosten voor een Nepalees visum?

Als je van tevoren een visumautorisatie aanvraagt, betaal je ter plekke op de luchthaven van Kathmandu USD 30 voor een visum van 15 dagen, USD 50 voor een visum van 30 dagen en USD 125 voor een visum van 90 dagen. Voor kinderen onder de 10 jaar is een visum gratis. Na betaling krijg je een bonnetje, waarmee je aan een andere balie je visum in je paspoort kunt laten zetten (en daarna door de douane kunt). 

 

Problemen met de aanvraag van de visumautorisatie? 

Lukt het niet helemaal of heb je vragen? Bel ons gerust, dan loodsen we je erdoorheen.

 

Kan ik ook bij aankomst op de luchthaven een visum voor Nepal aanvragen?

Ja, dat kan. Er staan computers waarop je de gegevens voor de autorisatie kan invullen, om vervolgens bij een balie je visum af te halen en te betalen. Het kan zijn dat de computers het niet doen, het kan zijn dat er een rij staat. Ook kan het zijn dat het luchthavenpersoneel op de luchthaven van vertrek (Schiphol, Zaventem etc.) het lastig vindt als je geen visumautorisatie kunt tonen. Reden genoeg voor ons om te adviseren de aanvraag voor visumautorisatie van tevoren online te regelen.

 

Wat als ik Nepal overland binnenga?

Ook dan kun je met je visumautorisatie ter plekke aan de grenspost een visum afhalen en betalen.

 

En als ik van tevoren een visum wil regelen?

Als je van tevoren een visum in je paspoort wilt hebben (en dus geen visumautorisatie) dan kun je van tevoren een visum aanvragen bij het Consulaat Generaal van Nepal in Amsterdam. Dit is doorgaans geopend op werkdagen van 10.30 uur tot 13.00 uur. Je start de procedure per email op, gaat met de benodigdheden naar Amsterdam, en het visum wordt dan direct klaargemaakt. Dit is duurder dan een visumautorisatie waarbij je het visum op de luchthaven van Kathmandu ophaalt. Dit visum dien je 6 maanden na afgifte te gebruiken. Bel eerst, voor je erheen gaat, of ze open zijn. De prijzen en de procedure van de aanvraag bij het consulaat veranderen nog wel eens, dus informeer altijd eerst even bij het consulaat .

 

Heb ik ook een trekking permit nodig?

Als je een trekking gaat maken, heb je in de meeste gevallen hiervoor een permit nodig. Als er een permit nodig is voor de trek die je gaat doen, regelen wij dit voor je. Dat is dan al inbegrepen in de prijs van je reis. Hiervoor hebben wij vooraf een scan of foto van je paspoort nodig. Voor de meeste treks moet je ter plekke twee pasfoto’s inleveren.


‹ Terug naar alle blogitems