Hoe vraag ik een visum aan voor Nepal?

Voor een reis naar Nepal is een visum vereist. Er zijn 2 manieren om een visum voor Nepal te verkrijgen:

- bij aankomst in Kathmandu op de luchthaven een visum 'on arrival' (vooraf online autorisatie aanvragen)

- vooraf online een e-visum aanvragen (via het Consulaat in Amsterdam of via de Ambassade in Brussel)

Hieronder leggen geven we uitleg over beide opties. 

 

Hoe vraag ik een visum voor Nepal aan?

 

1. VISUM 'ON ARRIVAL' IN KATHMANDU

Voor reizigers die Nepal via de luchthaven in Kathmandu  binnenreizen, is dit de makkelijkste en goedkoopste optie. Je betaalt immers alleen de visumkosten zelf, en niet de extra afhandelingskosten.

Wel is het aan te raden vooraf al een online visumautorisatie in te vullen. Dit scheelt je een wachtrij op de luchthaven bij de computers waar je deze authorsiatie anders ter plekke zou moeten invullen. Na invullen ga je vervolgens bij een balie je visum betalen. Echter, het kan zijn dat de computers het niet doen, het kan zijn dat er een rij staat. Ook kan het zijn dat het luchthavenpersoneel op de luchthaven van vertrek (Schiphol, Zaventem etc.) het lastig vindt als je geen visumautorisatie kunt tonen. Reden genoeg voor ons om te adviseren de aanvraag voor visumautorisatie van tevoren online te regelen.

Je kunt een visumautorisatie voor Nepal aanvragen via deze website van de Nepalese overheid. Dit is de enige echte, en de meest directe weg naar een visumautorisatie. Er zijn andere websites in omloop, van tussenpersonen, die nep zijn. Volg daarom de hierboven genoemde link. Kies voor 'visa', vervolgens 'online visa application' en vervolgens voor 'Electronic Travel Authotization - Visa Application for ETA'. Kom je aan op de luchthaven van Kathmandu, dan kies je bij 'entry point' voor 'Tribhuvan international airport (TIA)'. Je moet hier ook de naam van je eerste hotel invullen (zie reisdocumenten die wij je vooraf toesturen). Het telefoonnummer kun je leeg laten.

Je kunt de visumautorisatie vanaf 15 dagen voor vertrek aanvragen. Let wel: Je krijgt hiermee niet direct een visum, maar doet hiermee vooraf een aanvraag. 

Na het invullen en insturen van de aanvraagpagina op de hierboven genoemde website, krijg je doorgaans binnen 24 uur per mail een bevestiging met goedkeuring van de aanvraag, en vaak zelfs al direct na het invullen. Print de bevestiging uit en neem het mee op reis. Na aankomst op de luchthaven ga je met dit printje naar de bank-counter en hier betaal je je visum. Vervolgens krijg je een betaalbewijs waarmee je in de rij gaat staan bij 'Visa on Arrival'. Je hebt geen pasfoto's nodig voor je visum on arrival. 

TIP: duurt het lang voordat je de bevestigingsmail krijgt? Controleer dan je spam-mailbox 

2. ONLINE E-VISUM

Voor reizigers die Nepal over land binnenkomen (bijvoorbeeld vanuit China/Tibet) raden wij deze methode aan. Aan de grens is het niet mogelijk een visum 'on arrival' te verkrijgen.

Indien je via Kathmandu airport Nepal binnenreist, maar geen zin hebt om in de rij te gaan staan voor de computers waar je de authorisatie voor het visum on arrival moet invullen, zou je deze optie ook kunnen overwegen. 

Het e-visum kun je digitaal aanvragen via deze website van de Nepalese overheid . Zodra je deze procedure hebt afgerond krijg je per email een electronic travel authorization (ETA), die je uit moet printen en mee moet nemen op reis.

Reizigers met een Nederlandse nationaliteit vullen hier in dat ze hun visum via het Consulaat van Nepal in Amsterdam regelen, Belgische reizigers vullen hier in dat hun visum via de Nepalese Ambassade in Brussel regelen. Het consulaat en de ambassade geven het visum af, en regelen de betaling. Er worden naast de visumkosten ook nog € 20 extra afhandelingskosten gerekend, waarmee dit visum dus duurder is dan een visum 'on arrival'.

Indien je deze methode wilt gebruiken sturen wij je op verzoek een uitgebreide instructie per mail toe.

Problemen met de aanvraag van de visumautorisatie of met het online e-visum? 

Lukt het niet helemaal of heb je vragen? Bel ons gerust, dan loodsen we je erdoorheen.

 

Wat zijn de vereisten voor een visum voor Nepal?

Voor mensen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is een paspoort vereist dat tenminste zes maanden na vertrek uit Europa nog geldig is en tenminste twee lege pagina’s heeft.

Het visum dat je krijgt is een toeristenvisum en je kunt kiezen uit een geldigheidsduur van 15, 30 of 90 dagen. Dat aantal reisdagen gaat in op het moment dat je Nepal binnenkomt. Binnen de periode mag je Nepal meerdere malen in- en uitreizen (multiple-entry). 

 

Wat zijn de kosten voor een Nepalees visum?

Voor een visum on arrival betaal je ter plekke op de luchthaven van Kathmandu USD 30 voor een visum van 15 dagen, USD 50 voor een visum van 30 dagen en USD 125 voor een visum van 90 dagen. Voor kinderen onder de 10 jaar is een visum gratis. Na betaling krijg je een bonnetje, waarmee je aan een andere balie je visum in je paspoort kunt laten zetten (en daarna door de douane kunt). 

Voor een online e-visum betaal je bovenstaande kosten, plus € 20 afhandelingskosten per visum. 

 

Wat als ik Nepal overland binnenga?

Als je via land Nepal binnenreist (bijvoorbeeld vanuit China/Tibet) dan is het noodzakelijk om vooraf een online e-visum te regelen.

 

Kan ik ook langsgaan bij het Consulaat van Nepal in Amsterdam of bij de Ambassade van Nepal in Brussel?

Ja dit kan, maar hier krijg je tegenwoordig geen 'papieren' visum meer in je paspoort, maar slechts een uitdraai van het online e-visum. Een meerwaarde om langs te gaan is er dus niet.

Hier vind je de website van het Consulaat Generaal van Nepal in Amsterdam.

De website van de Nepalese Ambassade in Brussel vind je hier .

 

Heb ik ook een trekking permit nodig?

Als je een trekking gaat maken, heb je hiervoor een permit nodig. Deze regelen wij dit voor je en deze is al inbegrepen in de prijs van je reis. Hiervoor hebben wij vooraf een scan of foto van je paspoort nodig. Voor sommige trekkings moet je ter plekke twee pasfoto’s inleveren, dit zullen we je laten weten indien dit voor jouw trekking permit van toepassing is.


‹ Terug naar alle blogitems