Hoe vraag ik een visum aan voor India?

Veruit de makkelijkste en goedkoopste variant van een visum voor India is het zogenaamde e-tourist visa. Blijf je niet langer dan 30 dagen in India en kom je aan op één van de grotere (lucht-)havens, dan kun je hier gebruik van maken. Hieronder leggen we uit hoe je aan zo’n e-visum kunt komen.

Wat zijn de vereisten voor een Indiaas tourist e-visum?

Voor mensen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is een paspoort vereist dat tenminste zes maanden na vertrek uit Europa nog geldig is en tenminste twee lege pagina’s heeft (géén diplomatiek paspoort).

Je kunt het e-tourist visa vanaf 30 dagen voor aankomst in India aanvragen, tot uiterlijk 4 dagen voor aankomst. Je krijgt dan een visum dat 30 dagen geldig is. Die 30 dagen gaan in op het moment dat je aankomt in India. Binnen die 30 dagen mag je het land tweemaal in- en uitreizen (double entry). Per kalenderjaar mag je tweemaal een e-visum aanvragen. Ben je van plan om vaker naar India te reizen, dan kun je beter kiezen voor een visum voor 1 jaar of zelfs voor 5 jaar. Ook die varianten zijn weer online als e-tourist visum aan te vragen. 

 

Via welke havens/luchthavens mag ik India binnen met een e-visum?

Dit kan op de luchthavens van Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bangalore, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi. Ook mogelijk zijn de havens van Cochin, Goa en Mangalore. Een e-visum is niet geldig bij aankomst over land. Je mag India wel overland verlaten via alle Immigration Check Points (ICPs) in het land. 

 

Waar vraag ik een e-visum aan?

Je kunt een e-visum voor India aanvragen via deze website van de Indiase overheid. Dit is de enige echte, en de meest directe weg naar een e-visum. Er zijn andere websites in omloop, van tussenpersonen. Wellicht kunnen ze je wat werk uit handen nemen, maar ze rekenen er vaak een forse toeslag voor (en je zult evengoed dezelfde gegevens moeten aanleveren).

 

Hoe werkt de aanvraag van een e-visum voor India?

Het aanvraagformulier is behoorlijk lang, dus ga er goed voor zitten. Aan het einde moet je een scan van je paspoort uploaden, en een pasfoto die moet voldoen aan verschillende voorschriften. Een professionele fotograaf heeft doorgaans een lijstje per land met de exacte specificaties en kan de pasfoto’s digitaal aan je doorsturen. Begin dus met het regelen van de juiste pasfoto’s. Je moet ook de adresgegevens van een contactpersoon in India invullen. Deze sturen we je na boeking toe.

TIP: bekijk van tevoren eens het ‘sample e-visa application’ op de hierboven genoemde website. Dan kun je alvast zien welke vragen er gaan komen en hoe het formulier eruit ziet. 

TIP: vul bij de vraag 'Citizenship / National ID no' in 'NA' (not available).

Wat zijn de kosten voor een Indiaas e-visum?

De kosten bedragen 25 USD per persoon in het hoogseizoen en 10 USD per persoon in het laagseizoen voor een visum dat 30 dagen geldig is. Je kunt online betalen (enkel per credit card of met PayPal). Je kunt de aanvraag bewaren en later weer inloggen om te betalen. Pas als de betaling is verwerkt, wordt de aanvraag in behandeling genomen.

TIP: als de betaling misgaat (en dat gebeurt nog wel eens), dan heb je nog een tweede en derde poging. Wacht dan minstens vier uur voordat je het opnieuw probeert.

 

Problemen met de aanvraag van het e-visum? 

Lukt het niet helemaal of heb je vragen? Bel ons gerust, dan loodsen we je erdoorheen. 

TIP: als je begint met de aanvraag, krijg je direct een soort tijdelijk registratienummer (dit is niet je visumnummer). Vaak ontvang je het ook per email. Sla dat gelijk ergens op. Mocht je de aanvraag niet in één keer kunnen afmaken, dan kun je later met dat nummer weer inloggen en hoef je niet alles opnieuw in te vullen.

 

Het e-visum voor India is aangevraagd. En dan?

Binnen enkele werkdagen ontvang je een bevestiging van het visum per mail. Hierop zie je de status ‘granted’ staan. Je kunt erop doorklikken (en inloggen) en dan krijg je een keurig overzicht met je foto te zien, dat je kunt printen en meenemen. Bij aankomst in India worden je vingerafdrukken en gezichtsscan afgenomen. Soms lees je dat dat lang kan duren, maar de laatste tijd zijn er op alle internationale luchthavens meer loketten voor e-visum bijgekomen, aangezien dat steeds populairder wordt.

TIP: duurt het lang voordat je de bevestigingsmail krijgt? Controleer dan je spam-mailbox

TIP: bij aankomst in India hoeft men je bevestigingsprintje niet te zien, want als ze je paspoort scannen, kunnen ze al zien dat je visum is goedgekeurd. Neem echter evengoed het printje mee, want op de luchthaven van vertrek (Zaventem, Schiphol, Düsseldorf etc.) zul je het meerdere keren moeten laten zien.

 

Geen e-visum voor India mogelijk?

Is het E-tourist Visa niet mogelijk in jouw situatie? Dan zul je in persoon naar een VFS Global kantoor moeten om je biometrische data (vingerafdrukken en gezichtsscan) af te geven, alsmede de ingevulde papierwinkel. Naar de ambassade gaan, is niet meer mogelijk. VFS Global is het officiële kanaal aan welke de ambassade de visumaanvragen heeft uitbesteed. Ze hebben kantoren in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Je krijgt dan een visum dat paginagroot in je paspoort wordt geplakt (geen e-visum).

Situaties waarin je zo’n papieren visum nodig hebt zijn bijvoorbeeld als je India overland binnenkomt.

TIP: maak van tevoren een afspraak met het VFS kantoor zodat je niet te lang hoeft te wachten en zeker weer dat je aan de beurt komt. 

NB: De deelstaat Sikkim is niet toegankelijk voor houders van een diplomatiek paspoort. 

NB: Heb je familiebanden met Pakistan, dan kan het een erg tijdrovend proces (lees: zo goed als onmogelijk) zijn om aan een Indiaas visum te komen.

 

Hoe kom ik aan permits voor bijzondere gebieden? 

Zijn er naast het Indiaas visum permits nodig voor de gebieden die je bezoekt op je reis (zoals voor delen van Ladakh en Sikkim)? Dan regelen wij die doorgaans voor je. Mocht je het echt zelf ter plekke moeten regelen, dan informeren we je er op voorhand over. 

 


‹ Terug naar alle blogitems