Hoe is het nu met... gids Kezang in Bhutan

Een van onze welgewaardeerde gidsen in Bhutan is Kezang. Een jonge enthousiaste gids met een grote kennis over het Tibetaans Boeddhisme en een grote passies voor trekkings en wandelen. Wij vroegen hem hoe hij de lockdown en de corona-tijd in Bhutan heeft ervaren, wat zijn verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar en nog veel meer.

Wanneer en waarom ben je gids geworden?

‘Na mijn afstuderen in 2013 heb ik de gidsenopleiding gevolgd. Ik hou ervan om van nieuwe plekken ontdekken en werd ook geïnspireerd door een uitspraak van de Dalai Lama: “Once a year, go someplace you’ve never been before”. Ook vroeg ik me af: waar word ik nou echt gelukkig van? Het antwoord was eigenlijk simpel: ik wil graag mensen rondleiden door ons mooie land en ze kennis laten maken met onze prachtige cultuur en natuur.’

Wat vind je zelf het mooiste aan Bhutan?

‘Bhutan is uniek in de wereld. Zowel wat betreft landschap en cultuur, maar ook wat betreft de instelling van de mensen en de normen en waarden die we hebben. Ook vinden we onze religie erg belangrijk en dat spreekt me ook enorm aan. Wij zijn allemaal boeddhisten en we respecteren alle leven. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze wetten, die de flora en fauna van ons land beschermen. Zo staat in onze grondwet dat minstens 60% van ons land bos moet blijven. Het huidige oppervlak aan bos is nu zelfs 70%! Mede hierdoor zijn we ook het enige CO2 negatieve land in de wereld. We stoten minder uit dan dat er wordt opgenomen door onze bossen. En bijna alle mensen hier staan volledig achter deze manier van omgaan met onze omgeving. ’

Waarom zouden mensen Bhutan moeten bezoeken?

‘Oh Bhutan heeft zoveel te bieden aan bezoekers! De groene subtropische wouden in het zuiden, de heuvels met authentieke dorpjes in het midden van het land, en de majestueuze Himalaya pieken in het noorden. De imposante kloosters forten die wij Dzongs noemen, de kleinere kloosters en natuurlijk de mystieke kloosterdansen (tsechu’s). Daarnaast kun je hier ook echt de beleving van het boeddhisme voelen. Alles draait hier om ‘de dharma’. Bhutan is echt een Shangri-La!

Daarnaast hebben we natuurlijk ook het unieke concept van Bruto Nationaal Geluk (Gross National Happiness), waarbij niet alleen naar welvaart en economische ontwikkeling wordt gekeken maar ook naar welzijn en geluk. Bij het maken van nieuwe wetten wordt altijd gekeken naar de invloed ervan op de mensen, de cultuur, en onze natuur. En als er teveel nadelen zijn of te weinig voordelen, moet de wet worden aangepast. Ik hoop dat dit bezoekers ook inspireert als ze hierover leren tijdens hun bezoek aan Bhutan.’

Wat vind je zelf het leukste aan je werk als gids?

‘Mijn werk als gids is echt een droombaan voor mij. Ik mag mensen laten kennismaken met ons mooie land en dat vind ik een grote eer. Mensen dragen deze reiservaringen de rest van hun leven bij zich en het verrijkt mogelijk hun leven. Dat vind ik erg bijzonder. Daarnaast komen hier regelmatig ook vriendschappen uit voort met mensen aan de andere kant van de wereld. Zonder mijn werk als gids was dit niet zo snel gebeurd. Verder is mijn werk als gids voor mij ook vaak een ontdekkingsreis. Natuurlijk ken ik de meeste plekken goed waar ik met reizigers kom, maar er zijn altijd weer nieuwe dingen te ontdekken en soms zie ik ook echt plekken voor het eerst. En ik heb gemerkt dat ik nog lang niet uitgereisd ben in eigen land!’

Wat heeft je werk als gids je geleerd over Bhutan en haar cultuur?

‘Je bent nooit uitgeleerd als gids, ik leer zelf ook nog steeds meer over onze natuur, cultuur en religie. Wat ik daarnaast geleerd heb dat ik mijn werk als gids het beste kan doen als ik probeer om de Boeddhistische waarden toe te passen als ik met gasten ben. Vriendelijkheid, respect, compassie… Als ik deze waarden probeer uit te dragen dan leren mijn gasten misschien wel meer over Bhutan dan ze uit mijn verhalen over de highlights leren. 

Hoe is de situatie in Bhutan nu wat betreft COVID? 

Bhutan heeft geografisch gezien een zeer afgelegen ligging. Er zijn slechts een paar grensovergangen en er is maar 1 internationale luchthaven met slechts weinig vluchten. COVID was hier dus relatief makkelijk onder controle te houden. Tot nu toe zijn er ongeveer 500 besmettingen geconstateerd, en er is - gelukkig - nog niemand overleden aan COVID. Wel zijn we in december voor het eerst in lockdown gegaan, omdat de besmettingen toch opliepen. De Bhutanezen zijn natuurlijk zeer gezagsgetrouw en ze accepteren de maatregelen van de overheid. Dat helpt enorm om de verspreiding van het virus tegen te gaan. India heeft ons beloofd om vaccins te sturen en we hopen daarmee onze hele bevolking snel te kunnen vaccineren. 

Wat heb je gedaan sinds de start van de pandemie toen het toerisme tot stilstand kwam?

Ik heb geprobeerd om een andere baan te vinden maar dat is niet gelukt. Er zijn simpelweg niet veel banen in Bhutan. Wel krijgen gidsen die werkloos zijn steun van onze overheid. Dat helpt enorm! De afgelopen maanden heb ik heel veel gelezen, over boeddhisme en over Bhutan. Zo kan ik straks als er weer toeristen komen mijn werk nog beter doen.’

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

Niemand weet hoe reizen er uit zal zien als de huidige restricties worden opgeheven. Wat ik wel denk is dat onze manier van toerisme organiseren wel verstandig is voor de toekomst. Bhutan heeft altijd ingezet op: ‘High value, low impact’. We hebben altijd gekeken naar hoeveel - of hoe weinig - mensen je kunt verwelkomen zonder dat dit negatieve effecten heeft op onze cultuur, onze samenleving en onze natuur. En volgens mij is dat best goed gelukt in het verleden. Bhutan kent geen massatoerisme, en de cultuur blijft heel authentiek. Ook heeft het toerisme tot nu toe geen negatieve invloed op de natuur. En dat moet zo blijven! Maar tegelijkertijd staan we te popelen om weer gasten te verwelkomen. Dus, kom alsjeblieft naar Bhutan! Je zult niet alleen beloond worden met onvergetelijke reisbelevingen, maar je steunt ook nog eens de economie van ons land die hard geraakt is door het ontbreken van toeristen. 


‹ Terug naar alle blogitems