De Nepalese keuken

Iedereen die ooit in Nepal is geweest, kent Dal Bhat - je kunt werkelijk niet zonder. Maar wist je dat dit populaire gerecht bestaande uit een gekruide linzensoep per regio verschilt? En dat de Nepalese keuken veel meer te bieden heeft dan alléén Dal Bhat? Lees erover in dit blog!

Nepal kent vele volkeren van verschillende oorsprong, en elk volk kent zijn eigen culinaire tradities. Zo eten Hindoeïstische Nepalezen vegetarisch, maar eten de Newari van de Kathmandu vallei ook vlees, voornamelijk waterbuffel. 

Het populairste Nepalese gerecht, Dal Bhat, bestaat uit rijst, linzensoep en gekruide groenten. De uitgebreide variant wordt geserveerd met wat yoghurt, chapati’s (plat brood), pickles of papad (een knapperige linzenpannenkoek). De lokale manier om dit op te smikkelen is om de linzensoep over de rijst te gieten en met de vingers balletjes van het geheel te vormen. Is dit niet jouw stijl, dan kan men doorgaans wel ergens een lepel opdiepen. 

Tibetaanse cuisine is ook erg hot in Nepal, met name momo’s (gevulde knoedels) en chowmein (gebakken noedels) kom je op elke straathoek tegen. Probeer ze eens bij Yangling Restaurant in Kathmandu; een eenvoudig familierestaurant met de beste momo’s van de stad.

Sweets en desserts

Zoetekauwen kunnen hun lol op, want Nepalezen zijn dol op plakkerige zoetigheden. Deze worden in alle soorten en maten gemaakt en kunnen als dessert dienen. Taarten bakken, dat kunnen ze ook! De beste cheesecake vind je bij Snowman aan Freak Street in Kathmandu, een hippie-tentje dat zijn gloriedagen kende in de 60’s en 70’s, toen dit deel van de stad uitermate populair was bij de bloemenkinderen. 

 

Eten op/na je trekking

Maak je een trekking, dan krijg je dagelijks rijst en een groentegerecht voorgeschoteld, af en toe afgewisseld met noedels. Zeker op een kampeertrekking is het best knap hoe de koks zulke heerlijke gerechten tevoorschijn toveren van een klein fornuisje of vuur. Mocht je het toch eentonig gaan vinden, troost je dan met de gedachte dat je, na afloop van de trek in Phokara of Kathmandu, jezelf te buiten kunt gaan aan gerechten van over de hele wereld. Stel je eens voor dat er in 1955 nog maar 1 restaurant in heel Kathmandu was!

Traditioneel gezien wordt er zittend op de grond gegeten, aan lage tafeltjes. Tegenwoordig staan er in restaurants tafels en stoelen, maar in sommige Newari restaurants kun je op traditionele manier dineren, op de grond. 

Slow food tip: op tijd bestellen!

Ben je van plan om te dineren in een van de vele kleine restaurantjes in Lakeside, Pokhara, bestel dan alvast ’s middags. Dat geeft de koks wat meer voorbereidingstijd. De kleinste restaurants hebben vaak een ellenlange menukaart (inclusief hilarische spelfouten gekopieerd van de buren) maar in feite slechts een paar ingrediënten en eenvoudige middelen. Sommige gerechten hebben veel kooktijd nodig: met recht slow food. 

De Meru Touch: waterfilters

Kraanwater kun je niet drinken in Nepal. Op al onze kampeertreks nemen we een eigen waterfilter mee, zodat we ter plekke geen plastic afval achterlaten. Koken is natuurlijk ook een optie als je geen plastic wilt achterlaten, maar dit kost veel tijd en brandstof. 

Ode aan de Dal Bhat

Heb je heimwee naar je trekking, of wil je je wat voorbereiden op een komende reis, maak dan thuis eens Dal Bhat! Het is eigenlijk heel simpel:

  1. Bak 2 teentjes knoflook, een ui en een stukje fijngehakte gember in olie.
  2. Bak 200 gram gewassen linzen een paar minuutjes mee (je kunt bruine, rode of gele linzen gebruiken).
  3. Voeg 1 tl kurkumapoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl komijnpoeder, 1/2 tl currypoeder en wat chili/cayennepeper en zout naar smaak toe.
  4. Voeg 750 ml water toe, doe de deksel op de pan en kook 15-20 minuten.
  5. Voeg een blikje tomatenblokjes toe en laat nog eens 10 minuten koken. Als het te droog wordt, voeg je extra water toe. 

En klaar is kees! Serveer met rijst, een partje limoen en verse korianderblaadjes.

Dit is voldoende om 3-4 personen direct in Nepalese sferen te brengen. Eet smakelijk!

 

 


‹ Terug naar alle blogitems