5 tips voor toffe excursies met kinderen in Sri Lanka

Sri Lanka is bij uitstek geschikt voor familiereizen, door de korte reisafstanden, de grote afwisseling, de heerlijke groene en ruime accommodaties en het feit dat je bij ons altijd met een eigen gids en chauffeur reist. Ook leent het zich perfect voor een treinritje, een tochtje in een tuktuk, wandelen in de jungle en middagen lang zandkastelen bouwen. In aanvulling op deze uitgangswaarden zijn er volop leuke activiteiten voor kinderen te doen - we zetten hier de tofste tips op een rijtje.

  • Ritigala speurtocht

In de  zogeheten culturele driehoek struikel je bij wijze van spreken over de ruïnes uit de oudheid. Over het algemeen vinden kinderen het nog wel leuk om hier wat doorheen te klauteren, maar na een aantal hiervan kan de aandacht toch wat verslappen. Om het voor iedereen leuk te houden, hebben we bij de archeologische vindplaats Ritigala een leuke speurtocht ontwikkeld à la Indiana Jones, voor de kleintjes. Ritigala is een relatief onbekende plek, dus je hebt deze archeologische vindplaats zo goed als voor jezelf. Het heeft ook iets mysterieus door de paadjes in de jungle.

  • Lampionnen knutselen

Is het in Sri Lanka volle maan, dan worden alle registers losgetrokken. De huizen en gebouwen worden prachtig versierd met kleurrijke lampions en overal zie je lichtjes. Het hele jaar door is het vrij vroeg donker, dus je kunt met de kleintjes genieten van alle lampjes, en ze toch nog op tijd op bed hebben liggen…hoe fijn! In de steden en dorpen wordt ook eten en drinken op straat uitgedeeld, en is er vaak muziek en bewegende lichtconstructies, de kinders kijken vast hun ogen uit! En wat is er nou leuker dan zelf ook van tevoren lampionnen knutselen of meehelpen versieren? Als er een full moon day in je reis valt, kunnen we dat voor je organiseren.

Is het geen full moon day tijdens je reis, dan kun je in de werkplaats behorend bij de accommodatie Villa Hundira in Negombo ook naar hartelust knutselen. Heb je gelijk een leuk souvenirtje te pakken!

  • Alles met dieren

Kinderen en dieren: succes gegarandeerd! En laat nou de hele beestenboel aanwezig zijn in Sri Lanka. Op relatief korte afstand vind je tal van nationale parken boordevol wildlife. Met kleintjes kun je het beste niet een volle dag op safari gaan, want stilzitten in een bootje of jeep kan toch wat vervelen op den duur. Kies dan liever voor een korte safari in de ochtend en eentje in de namiddag. Tussendoor kun je terugkeren naar je lodge of hotel voor een luie lunch, siësta, Wi-Fi en een duik in het zwembad. Voor een safari met wat meer actie, kun je bijvoorbeeld bij Yala NP ook kiezen voor een excursie per kayak. Zodoende kun je genieten van de natuur en blijf je toch lekker bezig. 

Nog een bonustip voor een bijzondere verblijfplaats voor kids die van dieren houden: de Elephant Watch Hut bij Habarana, waar je verblijft in een soort boomhutten die oorspronkelijk waren bedoeld als uitzichtpunten. Het is een eenvoudig onderkomen, middenin de natuur. ’s Avonds kun je vaak vuurvliegjes zien, een magisch gezicht! En als je geluk hebt kun je ’s avonds een wilde olifant door de omliggende jungle horen banjeren.

  • Fietsen in de Culturele Driehoek

Nog eentje in het kader van het opleuken van ‘stoffige’ ruïnes: fietsen in de culturele driehoek! De restanten van indrukwekkende bouwwerken worden een stuk leuker voor de kleintjes als je tussendoor even de benen kunt strekken en per fiets van de één naar de ander kunt gaan. Het terrein is vrij vlak en de bezienswaardigheden liggen niet ver uiteen. Ook kun je over kleine binnenweggetjes van dorp naar dorp fietsen, lunchen in een lokaal huis en zelfs een les volgen van traditionele Sri Lankaanse dans bij een lokale dame. Een heel afwisselend dagje!

  • Hollandse sporen zoeken in Galle

In het historische fort Galle vind je nog altijd koloniale huisjes met rode pannendaken, die nog altijd bewoond zijn. Juist dat het nog steeds bewoond wordt, maakt het Dutch Fort erg levendig en bijzonder. Leuk voor de kinderen: ga op zoek naar Hollandse sporen, zoals straatnaambordjes in het Nederlands. Er zijn er nog best wat te vinden!

Een aantal van deze excursies en activiteiten hebben we verwerkt in onze familiereizen naar Sri Lanka. Neem gerust een kijkje! Combinaties tussen de reizen zijn uiteraard ook mogelijk; we stellen graag een programma samen dat perfect bij jouw gezin past.


‹ Terug naar alle blogitems