5 fabels en misvattingen over reizen naar Bhutan

Je hebt vast wel eens gehoord dat Bhutan een duur land is om te bereizen, of dat het lastig is om het land binnen te komen. Merkwaardig genoeg bestaan er veel misvattingen over reizen in Bhutan en de kosten van een reis naar Bhutan. Laten we hier eens wat fabels wegnemen en duidelijkheid scheppen!

Fabel 1: Het is lastig om Bhutan binnen te komen.

Niks lastig…als je maar een reis boekt en betaalt krijg je gewoon een visum. Wel klopt het dat er maar weinig punten zijn waar je het land binnen kunt komen: op dit moment alleen op de internationale luchthaven en één grensovergang met India.


 

Fabel 2: Rondreizen in Bhutan is duur.

Nope…. als je eenmaal in Bhutan bent, heb je nog nauwelijks kosten. Vergelijk het met een all-inclusive. Je accommodatie, gids, maaltijden, vervoer en entreegelden zijn allemaal inbegrepen in de reissom. Ter plekke hoef je dus nauwelijks de portemonnee te trekken.

Fabel 3: Er is een vaste prijs per dag, die je verplicht moet uitgeven.

Niet correct. Wel betaal je een vast bedrag van USD 100 per persoon per nacht. Dit is een soort toeristenbelasting, die Sustainable Development Fee wordt genoemd. Deze ‘SDF’ wordt gebruikt om bijvoorbeeld de infrastructuur te verbeteren, het waarborgen van gratis onderwijs en gezondheidszorg, verbeteren van duurzaamheidsprojecten en behouden van culturele tradities. Buiten deze vaste fee heb je zelf in de hand wat je reis kost: je kunt overnachten bij homestays bij mensen thuis - maar ook in sjiek-de-friemel luxe hotels.

Fabel 4: Bhutan is het gelukkigste land ter wereld.

Niet per se waar. Wel is het het enige land ter wereld waar het geluk van de bevolking structureel wordt gemeten, en de resultaten van deze onderzoeken bepalend zijn bij het maken van overheidsbeleid. 

Fabel 5: Alle Bhutanezen lopen de hele dag verplicht in hun traditionele kleding.

Eveneens niet waar. De traditionele gho (voor mannen) en khira (voor vrouwen) moeten wel verplicht worden gedragen bij officiële gelegenheden, op je werk als je voor de overheid werkt, en op school. In de praktijk zie je dat jongere mensen er in hun vrije tijd steeds meer voor kiezen om een spijkerbroek en shirt te dragen, dus het straatbeeld is een mix van mensen met traditionele en ‘moderne’ kleding.

Verder kletsen over reizen naar Bhutan? Neem dan vooral contact met ons op, want wij kunnen er niet genoeg van krijgen!


‹ Terug naar alle blogitems