Meer over Myanmar

Hier volgt achtergrondinformatie over Myanmar.

*Feitjes

-hoofdstad: Naypyidaw

-inwonertal: 53 miljoen

-oppervlakte: 676.577 km2

-taal: Birmaans

-regeringsvorm: Republiek

-tijdsverschil: in Myanmar is het 5,5 uur later in de wintertijd. In de zomertijd is het 4,5 uur later.

*Geschiedenis & Politiek

In 1824 werd Myanmar als kolonie onder de naam Burma (Nederlandse spelling: Birma) ingelijfd door de Britten en tijdens de tweede wereldoorlog werd het land door de Japanners bezet. Sinds 1948 is het land onafhankelijk, maar kende nog geen stabiele politieke situatie vanwege interne conflicten. In 1962 eiste een militaire junta de macht op, en de roerige tijden hielden aan. Hoewel in 1990 de National League for Democracy de verkiezingen won, werd dit verworpen door het militaire regime. Pas in 2011 tradt een nieuwe grondwet in werking, die formeel een einde maakte aan het militaire regime. In de praktijk zit in de nieuwe regering toch wel een aantal ex-militairen, en gaat de vooruitgang richting civiele en politieke rechten nog traag. In 2010 werd het huisarrest van Aung San Suu Kyi opgeheven, en in de jaren erna kregen meerdere mensen amnestie. Er zijn dus hoopvolle tekenen, maar spanningen blijven ook aan. Het Internationaal Strafhof buigt zich nog over de kwestie van de ontheemde islamitische Rohingya, een bevolkingsgroep waar vanuit staatswege ‘zuiveringsoperaties’ tegen zijn ondernomen in 2017. 

In 1989 gaf het militaire bestuur van het land aan dat ze voortaan met Myanmar wilden worden aangeduid. Dit wordt niet door alle landen geaccepteerd, en tegenwoordig wordt nog altijd vaak de naam Birma gebruikt om het land te benoemen. 

Sinds 2005 is de nieuwe hoofdstad Naypyidaw (niet meer Yangon). In tegenstelling tot sommige andere landen, erkent Nederland de nieuwe hoofdstad.

*Cultuur & religie

Myanmar is een overwegend Boeddhistisch land, maar kent vele etnische groepen met andere religies, gebruiken en talen. Sommige etnische groepen komen alleen in Myanmar voor, maar anderen ook in de omliggende landen. Voorbeelden zijn de Bamar, Shan, Rakhine, Karen, Rohingya, Mon en Kachin. Een klein deel van de bevolking hangt een animistisch geloof aan, en in de praktijk gaat de lokale vorm van Boeddhisme ook samen met animistische invloeden, getuige het alom vertegenwoordigd geloof in ‘nats’, geesten. Hun beeltenissen zie je daarom ook vaak in tempels terug. De meeste bergvolkeren zijn over het algemeen sjamanistisch. 

*Klimaat & reisperiode. 

Wil je weten welke reisperiode geschikt is, en welke weersomstandigheden je in welke periode kunt verwachten? Lees dan dit blog.

 


‹ Terug naar alle blogitems