Hoe is het nu met... gids Pratikshya in Nepal?

Een van onze welgewaardeerde gidsen in Nepal is Pratikshya, een van de weinige vrouwelijke gidsen aldaar. En ze staat zeker haar mannetje! Ze begeleidt met name culturele rondreizen, en doet dat met veel enthousiasme. Wij vroegen haar hoe zij de lockdown en de corona-tijd in Nepal heeft ervaren, wat haar verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar en nog veel meer. Voor het leesgemak hebben we het vertaald naar het Nederlands.

Wanneer en waarom ben je gids geworden?

Ik ben begonnen als gids in 2017. Eigenlijk heb ik reis- en toerismemanagement gestudeerd (bachelor en master) en tijdens mijn studie wilde ik mijn carrière in hetzelfde vakgebied ontwikkelen. Ik geniet van het vertellen, van het contact met mensen, en van afwisseling in mijn werk. Kantoorwerk is daarom niet erg geschikt voor mij. Zodoende heb ik ervoor gekozen uiteindelijk gids geworden.

Wat vind je zelf het mooiste aan Nepal?

Nepal is echt gezegend met natuur en cultuur. In al die diversiteit is toch een eenheid te vinden, en dat vind ik het mooiste en bijzonderste aan Nepal.  

Waarom zouden mensen Nepal moeten bezoeken?

Nepal is een prachtig Himalaya-land en hier kun je de beste berg-ervaring opdoen. Daarnaast is de cultuur erg interessant en zorgen de zeer gastvrije mensen voor een heerlijke vakantie-ervaring.

Wat vind je zelf het leukste aan die werk als gids?

Gidsen is een heel spannende manier om je horizon te verbreden, terwijl je leert over de eigen of een andere cultuur en geschiedenis. Daarnaast vind ik het heerlijk om met de mensen te praten, ervaringen te delen en veel verhalen over mijn land te vertellen. In Nepal doen veel vrouwen nog steeds voornamelijk huishoudelijk werk. Daarom geeft het mij een trots gevoel om met reizigers op pad te zijn. Daar geniet ik het meest van. 

(Pratikshya onderweg met een groep)

Hoe is de situatie op dit moment in Nepal, wat betreft COVID?

De situatie op dit moment in Nepal ziet er niet erg goed uit, vooral niet voor de mensen zoals wij die betrokken zijn bij de toeristenindustrie. Het is een moeilijk jaar geweest, zonder bezoekende toeristen en dus zonder werk. We bidden dat het snel voorbij zal zijn en dat we gauw weer op pad mogen om ons land aan de reizigers te laten zien.

Wat heb je gedaan sinds de start van de pandemie toen het toerisme tot stilstand kwam?

Eigenlijk niet veel met betrekking tot werk, maar ik had veel tijd met mijn familie kunnen doorbrengen en samen de feestdagen gevierd, hoewel dit niet zoals normaal was, vanwege de pandemie. Maar sinds de afgelopen 4/5 maanden ben ik druk bezig geweest met werken op het land dat we hebben geprobeerd om wat landbouw te bedrijven en om een klein pension/guesthouse te bouwen. Omdat er qua binnenlands toerisme wel wat op gang komt, verwachten we dat het pension/guesthouse wat inkomen voor ons kan genereren.

(Pratikshya bezig met de bouw van het guesthouse)

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

Ik wil gewoon dat deze hele pandemie snel voorbij is en dat we weer het normale leven kunnen oppikken. Laten we hopen dat het snel weer kan. 

 


‹ Terug naar alle blogitems