De mooiste forten van Rajasthan

De duizelingwekkende Moghul-architectuur waar Rajasthan beroemd om is, zie je heel goed terug in de magistrale forten die verspreid over deze deelstaat liggen. Welke forten zijn het mooiste en waarom moet je welke forten bezoeken? In dit blog geven we uitleg.

Sommige forten liggen allenig in de heuvels, om anderen heeft zich een hele stad gevormd. Weer anderen zijn een stad op zich, met woningen binnenin het fort. Sommige forten zijn tegenwoordig nog bewoond door de afstammelingen van de adellijke families, terwijl anderen dienst doen als museum of als hotel. Sommige zijn keurig onderhouden, anderen zijn tegenwoordig meer ruïnes geworden. Ze zijn er dus te kust en te keur! Dit zijn naar onze mening de mooiste: 

 

Mehrangarh Fort, Jodhpur

Dit fort torent hoog boven de ‘blauwe stad’ Jodhpur uit: werkelijk een heel indrukwekkend gezicht. Het wordt nog steeds gerund door de koninklijke familie van Jodhpur en binnenin het fort vind je onder andere een museum, waar je waanzinnige artefacten uit de tijd van de Moghul-heersers kunt zien. 

Tip: als je in het fort bent, en kijkt dan naar beneden op de stad Jodhpur neer, zul je zien dat je de blauwe kleur veel prominenter ziet dan wanneer je in Jodhpur zelf rondloopt door de straatjes. 

Red Fort, Agra

Dit roodstenen fort werd tussen 1565 en 1571 gebouwd door keizer Akbar, de grootvader van Shah Jahan die de nóg beroemdere Taj Mahal liet bouwen. Het diende ter verdediging van de nieuwe hoofdstad Agra. Saillant details is dat Aurangzeb, de zoon van Sjah Jahan, zijn vader tot zijn dood gevangen zette in Agra Fort.

Amber Fort, Jaigarh, Nahargarh : Jaipur

Wie van forten houdt, kan zijn of haar hart ophalen in de omgeving van Jaipur: hier ligt zoveel moois. In het Amber Fort kun je gerust een halve dag zoetmaken, zoveel zalen vol van de miniemste details vind je hier. De verdedigingsmuren die vanuit het fort ontspringen zijn ook indrukwekkend. Met ondergrondse passages is het Amber Fort verbonden met Jaigarh, dat volgens een vergelijkbaar grondplan is aangelegd. Samen met het Nahagarh Fort vormden deze forten een gigantische verdedigingslinie voor de stad Jaipur.

Kumbalgarh Fort, Kumbalgarh

Het Kumbhalgarh Fort ligt in de regio Mewar, in de Aravali heuvels en stamt uit de 14e eeuw. Niet alleen het bouwwerk zelf, zo groots op de heuvel, maakt indruk, maar ook de enorme muren. Deze variëren van 4,5 tot 7,6 meter dikte. De muur maakte het fort wel vrijwel onneembaar voor tegenstanders en er wordt gezegd dat het de op een na langste ononderbroken muur is, na de Grote Muur van China.

Red Fort, Delhi

Op veel georganiseerde tours zie je alleen de rode fortmuren van de buitenkant. Binnen is zoveel te zien, dat je er een halve dag voor uit moet trekken … minstens! Het Red Fort werd in 15e eeuw gebouwd door keizer Shah Jahan (jawel, dezelfde als die de Taj Mahal liet bouwen) als paleis. In het Rode Fort zie je op sommige plekken ook de witmarmeren bloemmotieven terug, die je ook bij de Taj Mahal ziet, en ook de typische architectuur van de Moghul-tuinen is interessant. 

Jaisalmer Fort, Jaisalmer 

Net als het Mehrangarh Fort in Jodhpur heeft het fort van Jaisalmer een magistrale ligging, hoog bovenop een heuvel. Het leuke aan het fort van Jaisalmer is dat het nog altijd bewoond wordt: je vindt er talloze smalle steegjes en kleine huisjes en winkeltjes. In feite is het dus meer dan alleen een paleis: het is een gefortificeerde stad, opgetrokken uit geel zandsteen. 

Ranthambore Fort, Ranthambore 

Middenin het Ranthambore Nationaal Park, beroemd vanwege haar tijgerpopulatie, ligt het Ranthambore Fort - wederom bovenop een heuvel. Het stamt uit de 10e eeuw. Binnen het fort zijn verschillende tempels die veel lokale pelgrims aantrekken. Wat tegenwoordig het nationaal park is, diende destijds als jachtgronden voor de Maharadja’s.

Chittorgarh of Chittor Fort, Chittor

Net als het fort van Jaisalmer is het fort van Chittor in feite een gefortificeerde stad, hoog op een heuvel. Tegenwoordig wordt het nog altijd bewoond en er zijn zelfs een paar kleine hotels binnen de fortmuren; leuk om van binnenuit het fort te verkennen!

Neemrana Fort, Neemrana

Het fort van Neemrana, ten westen van Delhi, is tot in de puntjes gerestaureerd en doet thans dienst als luxe hotel. Er is natuurlijk tegenwoordig een zwembad aangelegd en de gastenkamers liggen verspreid via allerlei kruip-door-sluip-door gangetjes. Mocht je budget het niet toelaten om hier te logeren, probeer dan om hier te lunchen of dineren: de keuken is subliem!

Taragarh Fort, Bundi

Bundi fort torent hoog boven het Rajasthaanse plaatsje Bundi uit. Vanaf de dakterrassen van de stad kun je de imposante fortmuren op sommige punten aanraken, zo dicht zit de stad er tegenaan gebouwd. Het wordt geflankeerd door het paleis van Bundi, dat eveneens een bezoekje waard is: wat een pracht en praal! Je treft er prachtige muurschilderingen en zelfs tegenwoordig een schilderschool.

Heb je interesse in een reis waar bij je zoveel mogelijk van deze magistrale forten ziet? Neem dan eens een kijkje bij onze voorbeeldreis Rajasthan Compleet. We kunnen 'm zelfs hier en daar wat aanpassen zodat je soms ín een fort overnacht!


‹ Terug naar alle blogitems