De mooiste dagwandelingen van Bhutan

Bhutan is een heerlijk land om te voet te verkennen. Eeuwenoude wandelpaden verbinden de verschillende valleien, brengen je naar afgelegen heiligdommen en door vriendelijke dorpjes.

Natuurlijk zijn er verschillende meerdaagse kampeertrekkings mogelijk, maar voor wie het iets minder pittig mag, zijn er talloze prachtige wandelingen van een (halve) dag. We zetten hier de mooiste op een rijtje.

 

Wandeling naar Lungchutse klooster

Op de pas Dochu La genieten de meeste mensen van het zicht over de valleien en Bhutan’s hoogte berg Gangkar Puensum, vergapen zich aan de 108 witte stupaatjes, drinken een kopje thee, en vervolgen hun weg. Maar je kunt vanaf deze pas ook een bijzondere wandeling maken: een twee uur durende klim naar Lungchutse Lhakhang (lhakhang betekent tempel). De klim door het bos is fenomenaal: overal staan prachtig gevormde rododendrons, af en toe een reusachtige naaldboom, en overal hangen baardmossen als versiering aan de takken. Na een bezoek aan de kleine tempel (gelegen op 3356 m), waarvandaan je met helder weer een nog beter uitzicht hebt op noordelijke pieken, daal je af naar de pas waar je chauffeur op je wacht.

Thimphu stadswandeling

Thimphu is een relatief jonge hoofdstad waar je de boeiende samensmelting van tradities en modernisering overal kunt zien. De leukste manier om de bezienswaardigheden in het centrum van Thimphu te verkennen is te voet, door middel van een korte stadswandeling.

Je start je wandeling bij een kleine rotonde in het hart van het centrum, de zogenaamde ‘traffic circle’. Hier stond ooit het enige stoplicht dat Bhutan rijk was, maar dat werd weggehaald omdat de bewoners het te onpersoonlijk vonden. Er staat nu altijd een verkeersagent met witte handschoenen driftig het verkeer te regelen. Je loopt verder naar het centrale plein bij de Clocktower, waar ooit de Nederlandse band Bløf nog heeft opgetreden. Je daalt af naar de rivier en brengt een bezoek aan de ‘archery ground’, waar altijd wel een paar locals aan het boogschieten zijn. Boogschieten is namelijk de nationale sport van Bhutan en wordt in elke uithoek met veel passie beoefend. Het doel staat op een indrukwekkende 145 afstand van de schutter! Langs het National Stadium vervolg je je weg naar Zangto Pelri Lhakhang, één van Thimphu’s kleine stadstempels. Het eindpunt van je wandeling is het General Post office, waar je de rijke Bhutanese postzegelcultuur kunt aanschouwen. Ook kun je hier een gepersonaliseerde postzegel laten maken! 

Punakha Chorten Nebu & Hoka Tso

Een heel andere wandeling, ver van het stadsleven, is deze wandeling vanuit Punakha naar Hoka Tso (tso betekent ‘meer’). Eerst rijd je in een klein half uurtje naar het gehucht Kabisa. Hier start je wandeling naar Chorten Nebu Goenba. Langs rijstvelden en door kleine dorpjes bereik je het klooster dat boven op een heuvel ligt (1350m). Het klooster is in de 15de eeuw ook bezocht door de Lama Drukpa Kunley, ook wel de ‘Divine Madman’ genoemd. Deze controversiële lama is mateloos populair in deze streek (en in heel Bhutan). Na een bezoek aan het Chorten Nebu klooster wandel je verder naar een andere weinig bezochte plek, het meer Hoka Tso. Een leuke en afwisselende wandeldag met zowel kleine nederzettingen, een eeuwenoud klooster en natuurschoon in de vorm van bossen, heuvels en een meer.

Bumthang kloosters, kaas & picknick

Deze wandeling start bij de Jambay Lhakhang, een van de oudste tempels van het land. Na een bezoek aan de tempel ga je vanaf hier te voet verder. De weg is vlak en onderweg zie je vele boerderijen, mensen die aan het werk zijn in de velden en natuurlijk kleine tempels en stoepa’s.

De volgende stop is Kurjey Lhakhang, gebouwd tegen een rotswand op een plek waar Guru Padmasambhava heeft gemediteerd. Vanaf hier is het niet ver naar de rivier, waar je gids een mooi plekje zoekt om te lunchen met een meegebrachte picknick lunch. Je steekt de rivier over en vervolgt je weg naar Tamshing Goenba, waar veel jonge monniken hun studie beginnen. De laatste stop van de dag is de Swiss Cheese Farm, waar je naast het lokaal gebrouwen Red Panda Beer ook lokaal gemaakte Nederlandse Gouda kunt kopen! Hier staat je auto te wachten om je terug te brengen naar je hotel.

Buitencategorie: naar het Tijgersnest Klooster

De meest populaire wandeling van Bhutan, de wandeling naar het Taktsang Goenba, oftewel het Tijgernest klooster. Het klooster ligt tegen een enorme granieten bergwand aangeplakt, meer dan 900 meter hoog boven de bodem van de vallei. Het is alleen bereikbaar te voet of (deels) op de rug van een paard, die te huur zijn bij het begin van de klim. De beloning na de steile klim is groot: Taktsang Gompa is een juweel voor het oog. Na de brand in 1998 is de buitenkant helemaal vernieuwd, maar de beelden en schilderingen in de tempelruimtes dateren nog uit het einde van de 17de eeuw.

Nog meer wandelen in Paro?

Je chauffeur brengt je dan eerst naar het luxe resort Uma Paro, waar je wandeling begint. Mocht je je latte macchiato hebben gemist, dan is dit je kans: ze hebben hier een uitstekende barista. Dan wandel je eerst omhoog, door dennenbossen naar het oude kloosterfort Zuri Dzong, dat stamt uit 1352. Naast enkele prachtige muurschilderingen krijg je hier als bonus het uitzicht over de Paro vallei cadeau. Hierna loop je verder naar Ta Dzong, de oude wachttoren boven Paro, waarin het National Museum gevestigd is. Vanaf hier loop je omlaag naar Paro Dzong. Deze prachtig gelegen Dzong biedt mooie uitzichten over de Paro vallei en er zijn wederom vele tempelruimtes te bezichtigen.

Deze wandelingen zijn makkelijk in te passen in een rondreis door Bhutan. Je loopt altijd met je eigen gids, dus bepaalt zelf het tempo. We maken graag een voorstel voor je!


‹ Terug naar alle blogitems